Izdvajamo

Nakon dvanaest godina agonije i problema sa centralnim grijanjem, konačno je riješen problem  grijanja u Osnovnoj školi „Kozarac“ u Kozarcu. Danas je svečano puštena u rad obnovljena  kotlovnica, tako da će 350 učenika, nastavnici i ostalo osoblje ove škole, zimu dočekati u toplim učionicama i drugim školskim prostorijama.

 

Sve je počelo na inicijativu Enesa Kahrimanovića koji je sa prijateljima, Arminom Alijagićem i Seadom Azemi predstavnik UNDP, krenuo u akciju i tražio mogućnost da pomogne u  riješavanju problema grijanja u OŠ "Kozarac". U saradnji sa školskim menadžmentom sve je dobro krenulo. U vrlo kratkom vremenu UNDP je obezbjedio 180000 KM, a poslije se uključilo i  Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske sa 55.000 KM.Dobili smo jedan od najsavremenijih sistema grijanja u BiH. Sama kotlovnica koštala je 150.000 KM.

Urađen je jedan od najsavrmenijih sistema grijanja u BiH.
Ovim projektom urađeni su sljedeći radovi:
Izmijenjen je glavni cjevovod. Instaliran je i kombinovani bojler, tako da će učenici tokom grejene sezone imati i toplu vodu. Postavljeno je 85 novih radijatora, instalirane su tri nove peći u kotlovnici, urađen je novi dimnjak i dva spremnika za čuvanje tople vode.
Kompletno su sanirana i tri toaleta, a nabavljen je i sanitarni materijal. U sistem grijanja uključene su sve školske prostorije.

Nijaz-Caja Huremović

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović