Izdvajamo

 

Na području Policijske uprave Prijedor u periodu od 13. do 15. septembra 2022. godine u okviru akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ realizovana je pojačana kontrola tehničke ispravnosti motornih vozila sa akcentom na kontrolu tehničke ispravnosti autobusa, posebno onih kojima se vrši prevoz učenika.

U toku akcije kontrolisano je 351 vozilo, a na vanredni tehnički pregled upućeno je 61 vozilo. Vanrednim tehničkim pregledom kod 54 vozila utvrđena je tehnička neispravnost.

Iz saobraćaja je isključeno 48 vozila, od čega 45 zbog utvrđene tehničke neispravnosti i tri zbog odbijanja vozača da vozilo podvrgne tehničkom pregledu.

Od ukupnog broja vozila upućenih na vanredni tehnički pregled 9 je autobusa, od kojih je kod 5 utvrđena tehnička neispravnost. Iz saobraćaja je zbog utvrđene tehničke neispravnosti isključeno 5 autobusa.

Od ukupnog broja kontrolisanih vozila tokom akcije, zbog manje ili veće tehničke neispravnosti, kao i zbog odbijanja da vozilo podvrgnu tehničkom pregledu, prekršajnim nalogom sankcionisana su 173 vozača, a podneseno je i deset zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Zbog ostalih evidentiranih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja sankcionisan je 41 vozač.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise i da posebnu pažnju posvete tehničkoj ispravnosti vozila.

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic