Izdvajamo

Uz učešće oko 300 mladih fokloraša iz osam prijedorskih kulturno-umjetničkih društava sinoć je u dvorani „Mladost“ u našem gradu počeo petodnevni Međunarodni festival folklora „Razigrana mladost“.

Organizator i domaćin festivala je Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Dr Mladen Stojanović“, a osim najmlađih članova ovog društva prijedorskoj publici su se predstavili i članovi KUD „Osman Džafić“ Prijedor, KUD „Omarska“ Omarska, KUD „Milan Egić“ Brezičani, KUD „Kozara“ Kozarac, KUD „Kozak“ Trnopolje, KUD „Brdo“ Hambarine i KUD „Saničani“ Saničani.Predsjednica SKUD-a Mara Ećim potvrdila je da će na ovoj međunarodnoj smotri folklora, osim društava iz Prijedora i okolnih mjesta, nastupiti folkloraši iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bugarske.

-Scena sa početka prve festivalske večeri, kada je na parketu dvorane bilo oko 300 mladih iz osam prijedorskih društava, siguran je znak da folklor u našem gradu ima budućnost i da se nastavlja dugogodišnja tradicija ove manifestacije. Ove godine sve je preraslo u Međunarodni festival jer želimo da, kao dio CIOFF-a, napravimo sve po standardima ove najveće svjetske organizacije za folklor i postanemo njen punopravni član – istakla je Ećimova.U okviru druge večeri Festivala večeras će se publici predstaviti folklorne sekcije iz Osnovnih škola sa područja Prijedora i Oštre Luke.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.