Izdvajamo

Uz učešće oko 300 mladih fokloraša iz osam prijedorskih kulturno-umjetničkih društava sinoć je u dvorani „Mladost“ u našem gradu počeo petodnevni Međunarodni festival folklora „Razigrana mladost“.

Organizator i domaćin festivala je Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Dr Mladen Stojanović“, a osim najmlađih članova ovog društva prijedorskoj publici su se predstavili i članovi KUD „Osman Džafić“ Prijedor, KUD „Omarska“ Omarska, KUD „Milan Egić“ Brezičani, KUD „Kozara“ Kozarac, KUD „Kozak“ Trnopolje, KUD „Brdo“ Hambarine i KUD „Saničani“ Saničani.Predsjednica SKUD-a Mara Ećim potvrdila je da će na ovoj međunarodnoj smotri folklora, osim društava iz Prijedora i okolnih mjesta, nastupiti folkloraši iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bugarske.

-Scena sa početka prve festivalske večeri, kada je na parketu dvorane bilo oko 300 mladih iz osam prijedorskih društava, siguran je znak da folklor u našem gradu ima budućnost i da se nastavlja dugogodišnja tradicija ove manifestacije. Ove godine sve je preraslo u Međunarodni festival jer želimo da, kao dio CIOFF-a, napravimo sve po standardima ove najveće svjetske organizacije za folklor i postanemo njen punopravni član – istakla je Ećimova.U okviru druge večeri Festivala večeras će se publici predstaviti folklorne sekcije iz Osnovnih škola sa područja Prijedora i Oštre Luke.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać