Izdvajamo

 

Behzad Cirkin -JAVNO OBRAĆANJE MARKU PAVIĆU, NAČELNIKU OPŠTINE PRIJEDOR, POVODOM DEVETOG MAJA – DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DANA EVROPE

Drugi svjetski rat je osnovom Akta o bezuslovnoj predaji oružanih snaga Trećeg Reicha i svih vojski pod njemačkom kontrolom završio 8-og maja 1945-te u 23:01 sati, pa je zato 9-ti maj bio prvi dan bez razarajuće rike topova, bez razaranja dobara, bez mirisa baruta i paljevine i bez umiranja.

 

Tog dana se u Evropi prekinulo najveće klanje u istoriji evropske civilizacije koju je pokrenula fašistička ideologija i njen surogat u najsvirepijem njenom obliku – njemački nacionalsocijalizam.

Tog dana su u Evropi prestali progoni drugih i drugačijih!

Tog dana se slavila pobjeda vrijednosti na kojima je utemeljena savremena evropska civilizacija.

Zabrinjavajuća je činjenica da u Bosni i Hercegovini, koja je u Drugom svjetskom ratu dala najveći doprinos u antifašističkoj borbi jugoslovenskih partizana, još uvijek nije donešen Zakon o zabrani rada i djelovanja svih fašističkih i neofašističkih organizacija.

Zabrinjavajuća je činjenica da u Bosni i Hercegovini slobodno paradiraju pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta, militantnih vehabijskih grupa, proustaških falangi, a da vlastodršci po čijoj se teritoriji takve pojave dešavaju „mudro šute“.

Povratnike u Prijedor zabrinjava činjenica da su takve pojave prisutne i u samom Prijedoru, prošlogodišnja šetnja kolone pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta kroz pješačku zonu u centru grada, a da najodogovorniji ljudi iz same opštine o tome šute.

Fašizam je pobjeđen tišinom mira 9-og maja 1945-te godine, a mi, ukoliko doista jesmo Evropa, moramo naći snage i stati u kraj i svima onima koji se licemjerno busaju u svoja „antifašistička prsa“, a pokolj svojih skoro 5000 nevinih sugrađana smatraju žrtvom nekih lokalnih vanevropskih neprilika dok one koji se žele pokloniti kostima tih žrtava poistovjećuju sa „onima koji su prije 60 godina harali Evropom“.

Da drskost licemjerja nema granica pokazuje nam i zagovaranje „mira i suživota“ od strane najnačelnika postratnog Prijedora, gospodina Marka Pavića, koji bi bio presretan da može amputirati dio savremene prijedorske istorije i tim činom i same ratne zločine koji su se desili na teritoriji opštine Prijedor koji, kako to stoji u haškoj presudi osuđenom ratnom zločincu Milomiru Stakiću, sadrže elemente genocida.

U ime skoro 5.000 nevino pobijenih Prijedorčana i u svoje lično ime svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, a Vas gospodine Paviću, u ime skoro 5.000 naših nevino pobijenih sugrađana, podsjećam na to da je fašizam ideologija koja nosi razaranja života i dobara drugih i drugačijih i to samo zato što su drugi i drugačiji.

Sve što bi se se iza ovoga moglo reći i kontraargumentovati jeste samo dolijevanje ulja na vatru  ispod tinjajućeg bureta baruta na kojima počivaju naši prostori, naši životi i naša budućnost.

Danas idem u Omarsku da se u ime mira i budućnosti naših prostora poklonim nevino stradalim žrtvama koncentracionog logora Omarska, njih oko 900, i to samo zato što su bili drugi i drugačiji.

Da ste Vi, gospodine Paviću, iskreni načelnik svih građana opštine Prijedor, da ste iskreni antifašista i poklonik savremenih evropskih civilizacijskih vrijednosti, da od svih građana Prijedora odista želite napraviti Priejdorčane i time suzbiti krvave procjepe u našem gradu i našem kraju, danas bi ste se pridružili porodicama i prijateljima žrtvama fašističke ideologije koja je u antifašističko Potkozarje donijelo bljesak fašizma devedesetih.

U tom predugom bljesku nestade hiljade života drugih i drugačijih samo zato što su bili drugi i drugačiji.

Gospodine Paviću, Vaše zadnje akcije u ovom pravcu  nikako ne dokazuju da ste dobronamjeran čovjek građanima opštine Prijedor na čijem ste čelu!

Od Vas proklamovana politička projekcija koja bi, po Vama, vratila u naš kraj uzajamno povjerenje i kvalitet suživota različitih i jednakih jeste samo odraz Vašeg licemjerja kojim želite retuširati noviju istoriju našeg kraja i time staviti u zaborav naših skoro pet hiljada nevino pobijenih sugrađana.

Gospodine Paviču, Vašoj prikrivenoj namjeri nikako ne ide u prilog činjenica da su se vremena promijenila, da je snaga istine nezaustavljiva, da se desetine hiljada naših sugrađana, što su kroz devedesete otjerani sa svojih ognjišta, danas širom svijeta zalažu za istinu o svom kraju i da se glas istinski slobodarskog Potkozarja i danas oglašava u našem Prijedoru.

Još jednom Vas pozivam da se izdignete inad sadašnjih ksenofobičnih političkih projekcija i da kao prvi čovjek Prijedora date istinsku šansu u odnosu na sve ono što predstavlja današnji dan.

Time bi dali istinski doprinos povratku povjerenja svim građanima Prijedora!

Time bi napravili prekretnicu u pravcu ostvarljive šanse evropske budućnosti naše opštine i našeg grada!

U ime budućnosti stavimo prošlost tamo gdje ona treba da bude, poštujući nevino stradale i sve mrtve!

 

 

U Prijedoru, 9.5.2011. godine

 

Behzad Čirkin,

Narodni poslanik u NS RS

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."