Izdvajamo

 

Danas je u prostorijama Policijske uprave Prijedor održan sastanak subjekata realizacije Protokola o postupanju i saradnji u slučajevima prosjačenja djece na području grada Prijedora kao dio preventivnih aktivnosti u okviru akcije „Stop prosjačenju“ koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u periodu od 10. avgusta do 10. septembra ove godine.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima subjekata potpisnika Protokola i planiranim aktivnostima za naredni period. Poseban akcenat stavljen je na sprovođenje Protokola u periodu turističke sezone, sa osvrtom na promociju promotivnog letka koja je realizovana u saradnji sa Gradskom upravom, Centrom za socijalni rad i drugim subjektima na lokalnom nivou.

Imajući u vidu da je cilj Protokola prvenstveno zaštita prava lica koja se iskorištavaju za prosjačenje, subjekti su ukazali na potrebu jačanja svijesti kod građana o značaju adekvatnog djelovanja kako bi se spriječilo i suzbilo prosjačenje. Davanjem novčane pomoći licima koja se bave prosjačenjem nije vid sprečavanja, već podsticanja razvoja ove negativne društvene pojave.

Na području Policijske uprave Prijedor za period januar-jul evidentirana su 24 prekršaja prosjačenja, a samo u julu mjesecu ove godine evidentirano je 6 prekršaja.

Podsjećamo, članom 26. Zakona o Javnom redu i miru Republike Srpske, propisano je da ko prosjači, kazniće se novčanom kaznom od 200,00 do 800,00 KM, a ko prisiljava ili navodi na prosjačenje maloljetno lice, duševno bolesno lice ili lice zaostalog duševnog razvoja, kazniće se novčanom kaznom od 400,00 do 1.200,00 KM.

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da prijave slučajeve prosjačenja na besplatan servisni broj 122 ili u najbližu policijsku stanicu.

PU Prijedor

citiramo:

U redu, ja sam izdajnik srpstva, a vi svi koji ste ćutali ste izdajnici čovečanstva."