Izdvajamo

 

Policijskoj upravi Prijedor 22.02.2022. godine prijavljeno je da je 18. februara u mjestu Sokolište opština Novi Grad došlo do požara u borovoj šumi privatnog vlasništva usljed čega je izgorjelo na desetine borovih stabala.

Izrvšenim uviđajem te preduzetim mjerama i radnjama utvrđeno je da je požar izazvao LJ.A. iz Sokolišta paleći korov i nisko rastinje na parceli u blizini borove šume usljed čega je došlo do nekontrolisanog širenja vatre.

Na ovaj način LJ.A. je počinio krivično djelo „Izazivanje opšte opasnosti“ i protiv istog će nadležnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve građane da pripremanje poljoprivrednih parcela i uređenje imanja obavljaju za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama gdje vatru mogu kontrolisati.

Podjećamo da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja Vatrogasno - spasilačkih jedinica, a propisana je i obaveza preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

U slučaju nekontrolisanog požara potrebno je odmah pozvati vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122.

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović