Izdvajamo

Bijeli Mehin i Saud Sofitc kao da se godinama nisu vidjeli pa ove hefte kad su se sreli nemogu da se napricaju.Kako rekose u skolu zajedno, u mejtaf zajedno u Brusnici se lopte igrali i gdje jos skupa nisu bili.

Hefta je pocela veselo a zatim i radno. Rezidba voca traje pa oni koji nisu to odradili pozurili su da odrade na vrijeme. Za oranje i sjetvu je jos rano pa traktori miruju ali vjerujem da ce i oni uskoro iz garaze sa plugovima i ostalim prikljuccima.

Moj prijatelj Kevac ce se obradovati kad vidi da mu je voce orezano. Muhidin Saric je to super dobro odradio.

 

Naravno poslije rezidbe slijedi zimsko prskanje voca, sa crvenim uljem.

Ove hefte sam svratio malo u Sahbaze kod rodjaka. Kod njega je radno.

Saban uziva u pogledu sa svog balkona

Podrum pun a on kaze: sve je na prodaju.

Fotografisao sam malo Karabasice i Kesice iz Sabanove kuce.

Bio sam kod mog rodjaka Hasana Huremovica. Kad se sjetim kako je ovaj covjek bio vrijedan. Jedan od najboljih tesara u okolini ali bolest ga je dobro dokrajcila da ga je tesko prepoznati.

Malo sam prebirao po mojoj arhivi i nasao ovu fotku dok je Hasan bio zdrav. Na ovaj nacin pravim poredjenje kakav je bio i kako sad izgleda. Ovo poredjenje sam napravio bez da sam Hasana pitao ali se nadam da se on nece naljutiti.

Danas sam odlucio da postavim fotografije koje sam radio sa dzamije u Gornjim Jakupovicima.

Danas je u Kljucu odrzan protestni skup povodm ukidanja nakanada za sehidske familije na podrucju Sanske doline,a koje provodi Federalno ministarstvo za boracka pitanja FBiH. Imao sam obaveze u Kozarcu i nisam isao ali sam ispratio nasu raju koji su isli na ovaj protestni skup. Kakav je odziv ovom skupu bio vidi se na fotografijama.

Na zalost drugi autobus se vratio prazan iz Kozarca.

Par fotki koje sam danas napravio na cetvrtku.

Svratio sam i u mjesnu zajednicu gdje sam nasao Ekrema na poslu. Ekrem farba salu u mjesnoj zajednici.

Hadzic je poceo sa svojom radnjom. Radni sto mu je vec pun. Kaze da je zadovoljen kad znamo da je ovo pocetak pa raja jos nezna za njegovu radnju.

To je to za ovaj cetvrtak a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Jos samo ovo: Ako želite da ništa ne radite, zaljubite se u ono što radite.

 

 

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.