Izdvajamo

 

Područje Kozarca se puni. Ove godine puno više raje u ovo doba godine,  u poređenju sa predhodnih 4 godine.

Vidimo se u subotu na folklorijadi.

Sinoć je, završen biciklistički maraton Kozarac-Bihać-Srebrenica-Kozarac. Biciklisti Biciklističkog Kluba Kozarac prešli su nepunih 900 km. Njih sedam su se, kao i svake godine vratili biciklom.

U Kozarcu ih je dočekalo puno raje, možda više nego što ih je ispratilo. Kad su stigli biciklisti i kad sam čuo aplauz, onako bez razmišljanja rekao sam da su ovaj put kozarčani osvjetlali obraz.

Biciklistima čestitke za uspješno završen maraton, a kozarčanima veliko hvala na lijepom dočeku naših biciklista.

Novosti iz FK Bratstvo Kozarac. U zadnje vrijeme dosta se radilo, ograda završena (onaj dio koji je ranije planiran) betonirano je postolje za sat, zatim su  obnovljene i betonirane stepenice ispred svlačionice. Sabit je dovezao zemlju koja je potrebna za sjetvu trave.

Sabit Čustić je od sebe zasadio ukrasno drveće između ograde i bankine. Sjetva trave planirana je za drugu polovicu augusta ili početak septembra.

Zijad Kusuran kaže da je teško naći radnike i da sve poslove obavljaju penzioneri dobrovoljci. Dodaje da nema više para za završne radove i ovim putem poziva našu raju da još malo pomognu novčanim sredstvima. Neko je rekao, "Ako se ugasi FK Bratstvo ugasiće se i Kozarac".

Novo u Kozarcu, otvoren je Bazen Mutnik Kozarac alias Park Kozarac. Novi vlasnik je Ilijaz Jakupović. Ove godine dosta novih sadržaja, pa ko voli bujrum.

Ilijaz poručuje, dođite i osvježite se kod nas u lijepom i čistom bazenu.

Cjene:
Odrasli: 7 km
Djeca do 12 godina: 5 km

Par slika sa bazena, a slikao sam uz odobrenje vlasnika.

Dok zujim okolo spazih novootvoreni frizerski salon "Amela", u Kozaruši. Malo sam se iznenadio, a momak koji je bio u mom društvu kaže da za njega nije iznenađenje.

Kažu da je Amela Jakupović najbolja frizerka za mlade. Omladina traži nove frizure, sa onim crtama, krugovima i šta sve još, a Amela je najuspješnija sa tim frizurama.

Takođe, u planu je da radi usluge masaže, ali o tom ćemo kad bude nešto konkretnije.

Ameli želim uspješan rad,

DŽEMATSKI ODBOR DŽEMATA KOZARUŠA VAS OBAVJEŠTAVA

DA JE POČELO PRIKUPLJANJE NOVČANIH SREDSTAVA ZA AKCIJU PROŠIRENJA DŽEMATSKE KUĆE I RIJEŠAVANJE VLAGE.

Zbog želje džematlija koji su trenutno u Kozarcu da dadnu svoju donaciju i doprinos kako bi riješili probleme koje ima džematska kuća, džematski odbor je donio odluku da omogući svima onima koji žele učestvovati u ovom hairli projektu da već sad mogu donirati sredstva.

Problemi sa kojima se suočavamo su sljedeći:

1. Vlaga-kondenzacija koja se javlja u gornjem dijelu kuće koja nije zdrava za imamovu porodicu, uzrokovana nedostatkom izolacije ispod crijepa i potreba da se uklone jos neki nedostatci u krovnom dijelu kuće, kako su građevinski stručnjaci koji su dolazili i pregledali kuću i krovnu konstrukciju utvrdili.

2. Nedostatak prostora za život, odnosno potreba proširenja džematske kuće. Trenutni prostor u kojem boravi imam sa porodicom ima samo jednu dječiju sobu.

Konačna odluka na koji način će se radovi izvoditi bitče donešena na sastanku namjenjen svim članovima džemata Kozaruša koji če se održati 28.07.2023., iza ikindije namaza u džamiji gdje će moći džematlije dati svoje prijedloge i sugestije.

Napomene: Spisak sa imenima kao i predračun za radove bitče objavljen na stranici Kozarac eu., Facebook profilu džemata te na oglasnoj ploći džemata.

Svi koji doniraju 1000 km ili 500 eu i više, dobivaju vakufnamu Islamske Zajednice.

Uplate se mogu izvršiti kod blagajnika ili na žiro račun fonda solidarnosti sa napomenom da je za džematsku kuću Kozaruša.

„Fonda solidarnosti“

MIZ Kozarac

IBAN: BA395620078058221026

Swift code: RAZBBA22

Uplata u KM:

Fond Solidarnosti

Medžlis IZ Kozarac

Žiro račun: 56200 78058 220 735

Za sve informacije možete kontaktirati slijedeće brojeve:

066 217 335

066 288 189

062 727 542

Danas na četvrtku dosta raje i sve je nekako u svečanom raspoloženju.

Danas dvije maslenice i mantije.

Danas sam sreo mog majstora Smaju Dzafića. Ja sam kao srednjoškolac, praksu radio u Autotransportu, a Smajo mi je bio majstor.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Obrazovanje nije priprema za život. Obrazovanje jest život.
John Dewey

 

 

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.