Izdvajamo

 

Hefta u kojoj se puno radilo, a za vikend tri autobusa i jedan kombi kozarčana su išli na kestenijadu u Pećigrad. Jesenji radovi žurno se privode kraju, a dosta kasne ove godine.

Već smo objavili vijest da je put u zaseoku Muranovići asfaltiran. Svratio sam i napravio par slika. Put je asfaltiran do pruge i sokak do farme Muranović.

Jusuf Muranović mi priča da je sve ovo urađeno uz pomoć Potpredsjednika Narodne skupštine R.S. Mirsada Duratovića. Asfaltiranje ovog sokaka finansiralo je Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice, a sokak do farme "Muranović" u vrijednosti 18000 KM, finansirali su mještani ovog sokaka.

U nastavku prolazim pored Duračaka, koji su prije pet godina pokrenuli akciju asfaltiranja puta. Prošle godine oko 25.septembra, na fb od jednog čovjeka vodećeg u stranci, iz našeg kraja, pročitao sam slijedeći tekst, (Sad je već izbrisan)
"ZA infrastrukturu puteva bez učešća gradzana obezbijedili smo sljedeće
MZ Trnopolje asfaltiranje puta u našim Duračcima gdje i gradjana učestvuju 161,705 00 KM
Ovdje gradzani učestvuju sa 41 000 KM
Potpisan sporazum u fazi je odabir izvodjaća".

Kad prolazim kroz Garibe, zaustavim se, odem na mezarluke i posjetim mezar Arife Garibović.
U prošlom ratu 1992.godine, ubijeni su njenih šest sinova.
Njeni sinovi su pronađeni u Kevljanima masovnoj grobnici, ukopani u šehitskim mezarima Kamičani. Nažalost ona, ali ni mnogi drugi nisu uspjeli da ukopaju svoje najmilije, pošto ih je smrt spriječila u tome
Majku Arifu i njenu tragediju zaboravljaju mnogi… Ja se trudim na, ovaj način, da se ovaj zločin ne zaboravi.

Sjetimo se njenih sinova

Garibović Džemal

Garibović Dževad

Garibović Suvad

Garibović Senad

Garibović Hilmija

Garibović Sabid

U Kevljane sam otišao da vidim jeli neko gledao moj video ili pročitao šta sam ja napisao o Masovnoj grobnici u Kevljanima. Ipak je neko vidio, pročitao i reagovao. Informisan sam da je to jedan čovjek. Spomen ploču je odnio Sanel Šahbaz vlasnik kamenorezačke radnje "Kles" Kamičani, da obnovi ili uradi novu. To je finansirao nepoznati donator, a isti je finansirao kosidbu trave. Nadam se da će se ova trava pokupiti ili bar uklonuti sa puta do spomen ploče koja će uskoro opet biti ovdje.

U Dergićima je završena akcija asfaltiranja puta dole do Armina Dergića, a juče mi rekoše da je u toku nova akcija. Ove sedmice radi se ulična rasvjeta kroz sve Dergiće.
Ispod je spisak svih donatora u akciji Asfaltiranja puta kroz Dergiće

Povodom Nedjelje djeteta, koja se tradicionalno obilježava prve sedmice u oktobru, učenici III i IV razreda PO Čarakovo prikupili su brojne slikovnice, bojanke, knjige, društvene igre, zbirke pjesama, te didaktičko-metodički materijal za Bibliotečki kutak na Odjelu pedijatrije JZU Bolnica "Dr Mladen Stojanović" Prijedor. Prikupljeni materijal danas su uručile učiteljica Jovana Končar i član Savjeta roditelja Sanela Behlić.

Danas na četvrtku lijepo vrijeme ali puno manje raje na pazarnom danu. Već su počeli odlaziti kozarčani koji zimu provode u nekim drugim državama.

To je to za ovaj cetvrtak, a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremovic

Još samo ovo: Ako žena odluči da učini čovjeka sretnim, tog jadnika više niko ne može da spasi.

 

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu