Izdvajamo

Djevojčice iz OŠ "Kozarac" briljiraju u programiranju i robotici! Evo o čemu se radi.
U projektu SPARKreatorice koji se odvijao tokom školske 2017/2018 godine učestvovala je i škola iz našeg mjesta. Naime, to je projekt u kojem je učestvovalo 200 djevojčica iz cijele Bosne i Hercegovine. Udruženje Hello World je podijelilo 200 robota djevojčicama koje su se takmičile u robotici tokom cijele godine, a cilj je zapravo promocija STEM-a ( što je skraćenica za science, technology, engineering i mathematics). Tokom godine su održavana online takmičenja, a dvije najbolje učenice su učestvovale u finalnom državnom takmičenju koje je održano u Mostaru. U konkurenciji od 40 djevojčica, naše učenice Hadžera Beganović i Amina Mahić su osvojile zapaženo deveto i dvanaesto mjesto.

Lijepo je vidjeti da i naše malo mjesto ima potencijale u STEM području, a sve pohvale idu Hadžeri i Amini za angažman i rezultate na takmičenju iz robotike. Nadajmo se da će još ovako lijepih vijesti doći iz škole jer potencijala očito imamo jer programiranje, automatika i robotika su vjerovatno budućnost, ne samo kod nas, nego u cijelom svijetu.

Zoran Klaric

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.