Izdvajamo

Svečanim prijemom za nagrađene u Prijedoru je završena ovogodišnja akcija pod nazivom " Uredi svoj vrt" koju je po osamnaesti put organizovala Gradska uprava Prijedor. .

Na ovogodišnji konkurs u pet kategorija prijavilo se 30 kandidata.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je , uručujući diplome i novčane nagrade, zahvalio svim učesnicima akcije što su svojim trudom doprinijeli da prijedorska dvorišta i balkoni izgledaju lijepo i uredno i time oplemenili naš grad koji izgleda uređenije i sređenije.
" U ovo vrijeme korone u Prijedoru se po 18.put dodjeljuju nagrade za uređivanje vrtova, prostora oko objekata u kojima se radi i živi , u školama i drugim institucijama. Moje je lično zadovoljstvo što sam danas vidio prelijepo uređene prostore u gradu ", rekao je Đaković.

On je dodao da grad može biti ponosan na svoje građane i da je ovo znak da se svi možemo potruditi u svom životnom prostoru i prilagoditi da , kako je rekao, oko uživa u njemu i da se čovjek u njemu osjeća prijatno.
" Ovo se može samo raditi sa dosta rada, sa ljudskom voljom i ljubavlju i evo dvorišta za koje smo dodijelili nagrade spadaju u izuzetno prijatna i lijepo uređena " rekao je Đaković.

Predsjednik žirija Milenko Radivojac je rekao da je žiri imao pomalo nezahvalan zadatak da izabere desetak najboljih .
" Mi smo u principu zadovoljni i nadamo se da će ova manifestacija živjeti i dalje uz jednu zamjerku školama da nisu zainteresovane za učešće u ovoj akciji. Koliko mi znamo škole dobijaju sadni materijal, ali se obično prijave jedna-dvije škole i nadam se da će narednih godina biti i tu promjena na bolje", rekao je Radivojac.

Priznanja za najljepše uređeno dvorište u ovogodišnjoj akciji " Uredi svoj vrt" dobila je Mirjana Miljuš iz Aerodromskog naselja, dok je drugo i treće mjesto pripalo LJubomiru Kovačeviću iz Božića i Radi Kočiću iz LJubije.
" Dvorište sređujem od 2004.godine kako sam napravila kuću. Svake godine nešto novo uradim tako da se prijavljujem na ovaj konkurs već treću godinu. Osvajala sam jednom treću i evo sad prvu nagradu što mi je jako drago. Voljela bih da svi ljudi vide ljepotu u cvijeću i da nastave raditi na svojim dvorištima kojih jako puno ima na Aerodromskom naselju", kazala je Miljuševa.

Nikolini Vuković iz Čirkin Polja pripalo je prvo mjesto u kategoriji najljepše uređen balkon, dok su drugo i treće mjesto osvojile Ranka DŽakula iz Orlovaca i Milijana Miodragović iz Gomjenice.
U kategorji najljepše uređeno školsko dvorište nagrađne su osnovne škole " Branko Radičević" iz Petrova i " Kozarac" iz Kozarca.
" Naša škola se godinama prijavljuje za nagradu za uređenje školskog dvorišta ,drago mi je što ste nas prepoznali i najviše bih se zahvalila školskom osoblju koje se brine o vrtu i koji svoje vrijeme i ljubav posvećuju školi i uređenju dvorišta", kazala je Adrijana Rosić, sekretar škole iz Petrova

Nagrađenima u sve tri kategorije pripale su diplome i novčane nagrade od po 300 , 200 i 100 KM. I ove godine akcija je provedena i u kategoriji najljepše uređenog prostora oko stambenih zgrada, te je najuređenijoj zajednici etažnih vlasnika u ulici Drage Lukića 32 u LJubiji pripala nagrada od 300 KM.Prigodne nagrade ove godine pripale su i vlasniku najuređenijeg prostora ispred poslovnog objekta" Kafe Intermeco" dok je dobitnik specijalne nagrade Ranko Plavljanin iz Omarske.
" Lijepo je kad neko prepozna to što radite s ljubavlju", rekao je Goradn Radaković, vlasnik " Kafe Intermeca".

prijedorgrad.org


Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.