Izdvajamo

Novinar i kolumnista iz Banje Luke Dragan Bursać na svom Facebook profilu podsjetio je da je na današnji dan ‘92 godine u Prijedoru ubijen Fikret Hodžić, najbolji jugoslovenski bodibilder svih vremena.

 “Ubile su ga komšije Srbi. Pred vama je pismo velikog Arnolda Schwarzeneggera koje je adresirano na Fikretovog sina Džemala. U njemu se vidi koliko jedna svjetska zvijezda cijeni našeg Fikreta. Do dan danas za vlasti RS-a ovaj Titan dječijeg osmjeha i svjetske klase ne postoji. Na sramotu svih nas”, napisao je Bursać.

 

U ovom pismu Schwarzenegger kaže kako je riječ o tragediji za koju ne postoje riječi te kako bi volio da može promijeniti ono što se desilo.

 “Tvoj otac je bio šampion bodibildinga i možeš biti ponosan na njega. Svi mi u bodibilding zajednici smo ga iznimno poštovali”, naveo je, između ostalog Schwarzenegger u pismu upućenom Džemalu Hodžiću.

On je tada poručio Džemalu da ovu tragediju mora ostaviti iza sebe, ma koliko to bilo teško.

 “Ti moraš nastaviti sa svojim životom. Ti moraš znati da je tvoj otac Fikret želio da ti živiš sretan život i da činiš ono što bi njega učinilo ponosnim”, istakao je Schwarzenegger.

 Kompletno pismo na engleskom jeziku možete pročitati u nastavku.

Slobodna Bosna


Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.