Izdvajamo

 

Danas smo obilježili 8.decembar dan stradanja žena u ratu.
Ovo je aktivnost koja se provodi zajedno sa još 13 ženskih nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine okupljene u Inicijativi mir sa ženskim licem.
U periodu od 1992. do 1995.godine u Bosni i Hercegovini je ubijena 9901 žena. Njih nema u ratnim memorijalima i državnim statistikama.

Samo u Prijedoru je ubijeno 246 žena. Mnoge jos nisu ni pronađene. Danas smo se sjetili svih onih koje su ubijene, mučene, ginule od metaka i granata. Na nama je da ih se sjećamo i podsjećamo da njihove žrtve ne smiju biti zaboravljene. Obaveza nam je da insistiramo na trajnom miru za sve i njegovanju sjećanja na iskustava, postignuća i stradanje žena u prošlosti.

izvor: FB U.Ž.Izvor

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."