Izdvajamo

Ratko Darda, matematički genij iz Prijedora, koji priprema doktorat u Parizu, na prestižnom matematičkom Institutu “Jussieu Paris Rive Gauche”, najbolji je ambasador Bosne i Hercegovine.

Osim što živi svoj san, jer radi ono što voli, Darda u Evropi pokazuje najbolju stranu naše zemlje, njenu mladost i pamet. I to radi na posebno skroman način, presretan zbog pruženih mogućnosti koje je u krajnjem, uz malu pomoć onih koji su još u osnovnoj školi prepoznali njegovu talent i sklonost ka matematici, svojim radom zaslužio.

Nije još siguran hoće li se jednog dana vratiti kući. Iskreno odgovara da ne bi imao dileme kada bi uvjeti bili kao u Parizu. I tako otvara pitanje na koje mora odgovoriti država. Hoće li se pobrinuti o mladima, talentiranima i vrijednima koji zaslužuju najbolje.

Darda je od osnovne škole, preko gimnazije, brojnih takmičenja i Svjetske matematičke Olimpijade u Argentini, gdje je briljirao i u konkurenciji 548 matematičkih genijalaca iz cijelog svijeta osvojio bronzu, znao čime će se baviti i šta mu je cilj.

Rođen je u selu Ništavci kod Prijedora 1994. godine. Jedini je koji je upisao doktorat na čuvenom pariskom institutu.

 

Autor: M.Z./Avaz


https://www.youtube.com/watch?v=-KwqvaJmA2c

Naznaka "Za Adnana Kenjara"
Fond solidarnosti -
Marsala Tita bb, 79202,
Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.