Izdvajamo

OBAVIJESTI O NADOLAZEĆIM AKTIVNOSTIMA

Poštovane džematlije,
Obavještvamo vas o aktivnostima koje će biti aktuelne u predbajramskim i bajramskim danima kako na dalje slijedi:

1. PODJELA HALVE
U svim našim džematima, ispred džamija i mesdžida, realiziraće se tradicionalna „podjela halve“ u uobičajenim terminima.

2. BAJRAM NAMAZ
Prema instrukciji Reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića bajram-namaz će se klanjati u nedjelju, 24. maja 2020. godine u 5 sati i 55 minuta uz poštivanje svih mjera samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu.
Na dan bajram-namaza vjernici se pozivaju da sabah-namaz klanjaju u kućama, a da u džamiju dođu 15 minuta prije bajram-namaza. Na bajram namaz džematlije OBAVEZNO treba da dođu sa zaštitnim maskama na licu, da donesu sedžadu (prostirku) na kojoj će klanjati, te da poštuju propis socijalne distance. U slučaju da se neke od džamija popune planiranim brojem klanjača, preostali dio džemata namaz će obaviti na prostoru oko džamije i na privremenim musalama. Nakon bajram namaza neće biti zajedničkog okupljanja na Šehidskom mezarju, već će navedeno biti učinjeno nakon podne namaza istoga dana, a u sklopu obilježavanja 24. maja.

3. OBILJEŽAVANJE 24. MAJA
Zbog trenutnih mjera koje su na snazi na našem području, a koje definiraju da javnome skupu može prisustvovati najviše 50 osoba, obilježavanje početka agresorkog napada na Kozarac obilježiće se na način da će imami i predstavnici Islamske zajednice zajedno sa ranije definiranim članovima šehidskih porodica prvi dan ramazanskog bajrama, tj. u nedjelju, 24. maja, nakon klanjanja podne namaza u Mutničkoj džamiji spustiti se niz kozaračku čaršiju i doći do Šehidskog mezarja gdje će se proučiti Jasin i dova našim šehidima.
Sve džematlije koje žele da učestvuju u obilježavanju 24. maja se pozivaju da direktno dođu na Šehidsko mezarje u 13.30 i rasporede se po mezarju i okolini, te sačekaju kolonu koja će stići od Mutničke džamije, a zatim da putem ozvučenja prate učenja i učestvuju u istome.


Glavni imam
Hfz Amir-ef Mahić

Evo vam ova misao Meše Selimovića za buđenje i razmišljanje.

"Život je izbor a ne sudbina, jer običan čovjek živi kako mora a pravi kako hoće. Život na koji se bez otpora pristaje to je bjedno tavorenje, a izabrani život je sloboda. Čovjek posta...je slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem."