Izdvajamo

 

Sanski Most naredne godine bit će bogatiji za novi veliki tržni centar u Hamzi-begovoj ulici, u sjeni istoimene džamije s četiri munare. Investicija je to od pet miliona KM, a centar će imati 9.500 metara kvadratnih korisnog prostora.

Tržni centar gradi se na mjestu stare pijace, a investitor je Islamska zajednica koja ulaže finansijska sredstva Direkcije za vakufe Republike Turske. Gradnja je krenula u septembru 2021., a prvi kupci bi u novi centar trebali ući već u jesen 2022. godine.

Objekat je projektovan u stilu islamske arhitekture, a potpisuje ga domaći arhitekt Enes Kartal. Izvođač radova je sanska kompanija ErG Inžinjering i Inžinjering1 iz Jelaha.

Zbog ove vrijedne investicije u gradu na Sani boravili su direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Burha Ersoj, kao i predstavnici Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Oni su kazali da iako je realizacija ovoga projekta trebalo da počne prije nekoliko godina, u međuvremenu su se pojavili određeni problemi pa je došlo u pitanje njegovo ostvarenje.

“Poslije pomenute posjete otklonjene su sve prepreke i odlučeno je da se krene u raspisivanja tendera kojim će se odabrati izvođač radova, a vrijednost cjelokupne investicije, čiji će nosilac biti Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, iznosit će pet miliona maraka. Ranije prezentovanim idejnim rješenjem predviđena je izgradnja višespratnog poslovnog objekta u čijem sastavu bi se nalazili prodajni prostori i drugi sadržaji, dok bi u prizemlju bili smješteni skladišta i parking mjesta”, sapćili su investitori.

Također, predviđeno je i uređenje okolnog prostora, gdje bi se uredile zelene površine, a zamišljeno je da ovo bude najmodernija tržnica u Bosni i Hercegovini.

klix.ba

"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

Meša Selimović