Izdvajamo

 

Večeras se posebna ramazanska atmosfera osjetila i na zajedničkom iftaru džematlija džemata Mujkanovići. Ovo je drugi zajednički iftar u dvorištu džamije u Mujkanovićima na kome je bilo prisutno oko 60 džematlija.
Organizacija zajedničkog iftara u džematu Mujkanovići bila je na najvišem nivou i sve je proteklo u najboljem redu.

Ovo je drugi, prvi je bio 2019. godine, džematski iftar u džematu Mujkanovići i došlo je dosta vjernika ovog džemata kako bi zajednički iftarili i kroz druženje i molitve pokazali odanost i ljubav prema Gospodaru i svoju privrženost vjerskoj zajednici.
Ovakva druženja djeluju poticajno na vjerničku populaciju što rezultira jačanjem imanske energije i razvijanjem svijesti o Uzvišenom Allahu, dž.š., i Njegovim neizmjernim blagodatima.

Imam džemata Mujkanovići, Ahmed ef Smolo se zahvalio, svim džematlijama ma gdje bili, a koji su finansirali, ili na bilo koji način pomogli ovaj iftar. Posebna zahvalnost ide džematlijama koji žive u drugim državama (dijaspora), a pomogli su svojim novčanim prilozima, da ovaj iftar protekne u najboljem svijetlu.

Nijaz-Caja Huremović

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.