Izdvajamo

 

Danas dan uoči Bajrama pred svim džamijama najmlađim su dijeljeni slatkiši, bajramski paketići i obavezna halva.
Danas bilježimo podjelu halve u Udruženim džematima Srednji Jakupovići-Kevljani-Hadžići u džamiji Kevljani. Podjela halve u kozaračkim džematima je tradicija već više od stotinu godina i to je ono specifično za ovaj kraj. Podjela halve se obavlja dan prije Bajrama u svakom džematu MIZ Kozarac. Obično roditelji donesu halvu, zadnjih par decenija bude više slatkiša, a manje halve. Došla modernija vremena. Sve se ostavi na jedno mjesto. Djeca se okupe u krug, dok par džematlija dijeli halvu i ostale slatkiše. Ovo je velika radost za svu djecu u našem kraju. Ovaj običaj je specifičan za ovaj kraj i nisam čou za ovakav običaj u drugim krajevima BiH.

Kod udruženih džemata je nekako posebo svečano, a prava ljepota je vidjeti džematlije iz tri džemata na jednom mjestu.

Ovdje kod udruženih džemata posebno je i to što svake godine Suvad Kevac i stranica www.kevljani.eu sa Džematskim odborom i Džematlijama Ujedinjeni Džemata i Donatorima iz raznih dijelova Bosne, iz cijelog svijeta, pokreće akciju prikupljanja novčanih sredstava kako bi obradovali naše najmlađe džematlije bajramskim paketićima.

Pored halve, slatkiša, paketića..., danas je svako dijete dobilo i 40 KM

Nijaz-Caja Huremović

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.