Izdvajamo

Sve niže od tri marke po kilogramu neisplativo !

U Kozarcu je danas održan susreta malinara, predstavnika Udruženja s područja cijele BiH koji su dali povjerenje Asocijaciji „Zajedno za BH malinu“. Cilj zanimljivog skupa, kojem su dobri domaćini bili kozarački malinari, osim druženja bilo je i usaglašavanje problema koji u posljednje vrijeme prate malinarsku proizvodnju. Kako nam je pojasnio Edin Mameledžija, predsjednik Asocijacije BH malinara, bilo je govora između ostalog i o problemu koji malinari imaju s hladnjačarima, koji su ih moguće, jer je većina maline u vrijeme sezone otkupa hladnjačarima otišla „ na neviđeno“ potcijenili s niskom otkupnom cijenom.

-Sve niže od tri marke po kilogramu za nas predstavlja veliki problem i nije isplativo. Pokušali smo kontaktirati nadležna ministarstva, ali još uvijek bez povratnih informacija. Ukoliko se ispostavi da je cijena niža od očekivane mi ćemo sigurno svoja prava tražiti u nekim mirnim protestima i na ulici. Vrijeme je da neko od nadležnih malinarstvo prepozna kao stratešku proizvodnu granu u BiH- kazao je Mameledžija i dodao da se u BIH proizvodnjom maline direktno bavi 20 000 porodica. Indirektno je u ovu proizvodnju uključeno čak 250 000 domaćinstava.

Nijaz-Caja Huremović

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.