Izdvajamo

U organizaciji prijedorskih udruženja koja okupljaju civilne žrtve genocida, polaganjem cvijeća na šehidska spomen-obilježja u Prijedoru, učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je „obilježen“ 9. januar kao dan početka genocida nad Bošnjacima u Prijedoru i Republici Srpskoj.

Prijedorčani, preživjele žrtve genocida, bivši logoraši, šehidske porodice, demobilisani borci Armije RBiH već godinama 9. januar obilježavaju kao dan početka genocida nad Bošnjacima i Hrvatima, kako u Prijedoru tako i u cijeloj RS.

- Tog 9. januara proglašeno je „ono“ što će do kraja ljeta 1992. godine ubiti 3.176 civila u Prijedoru, među njima i 102 djece i 256 žena, zatvoriti u logore više od 31.000 prijedorskih nesrba, protjerati iz Prijedora više od 50.000 Bošnjaka i Hrvata te pokušati izbrisati svaki trag postojanja ova dva naroda - kazao je za „Avaz“ Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor 92“.

On navodi da je u Prijedoru 1992. godine sve počelo ranije nego u ostatku Republike Srpske.

- Trebali bismo obilježavati 7. januar kao dan početka genocida nad Bošnjacima, jer su već tada formirane paralelne institucije u ovom gradu od SDS-a. A ta činjenica opet demantira izjave srpskih predstavnika u vlasti i udruženja porodica poginulih boraca Vojske RS da je u Prijedoru sve počelo 30. maja 1992. godine. Činjenice dokazane u svim sudskim procesima u Haškom tribunalu i pred Sudom BiH, dokumenti i arhivska građa dokazuju da je ipak ovdje, u Prijedoru, sve počelo 7. januara 1992. godine - potcrtao je Duratović.


Avaz.ba

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...