Izdvajamo

PRESUDA – Sudija američkog okruga Gvinet donio presudu

Predmet protiv Troja Hanta (28), koji je 19. avgusta u Smolvilu, američka država Džordžija, ubio bivšeg logoraša iz Bosne i Hercegovine Fadila Delkića (49) iz Prijedora, bit će prebačen na Viši sud, odlučio je u srijedu, 29. avgusta, sudija okruga Gvinet, piše američki “Fox5”.

Sudija je donio ovu presudu nakon što je na preliminarnom saslušanju saslušao dokaze 28-godišnjeg Troja Hanta

 

Delkić je ubijen na parkingu trgovačkog centra “Valmart”, a bio je u društvu supruge Bahre Delkić dok se vozio automobilom po parkingu kad je počela svađa s Hantom i njegovom vjerenicom. Istragom je ustanovljeno da je Hantova vjerenica prvo udarila Delkića, optuživši ga da je automobil parkirao blizu vozila njene porodice. Delkić je izašao iz vozila, nakon čega je Troj izvadio pištolj i pucao mu u grudi.

Glavni istražitelj svjedočio je u srijedu da su Hant i njegova vjerenica izašli iz prodavnice kad se desila pucnjava. Kazao je i da je najmanje 15 ljudi svjedočilo smrtonosnom susretu.

 

Osumnjičeni Troj Hant izjavio je da prije pucnjave s Delkićem nije razmijenio nijednu riječ.

Hantov branilac tvrdio je da se njegov klijent bojao da će Delkić udariti njegovu vjerenicu pa je ispalio metak.

Policija u Smolvilu u srijedu je, također, uputila poziv svjedocima koji još nisu dali izjavu, da se jave istražiteljima.

Priije ubistva, Fadil je do petka, 17. avgusta, boravio u prijedorskom naselju Gornja Puharska na godišnjem okupljanju porodice. Tada je otputovao u Frankfurt, odakle je sa suprugom Bahrom otišao u Sjedinjene Američke Države.

Autor: B. C./AVAZ


U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać