Izdvajamo

Na suđenju bivšem generalu Armije BiH, Sakibu Mahmuljinu, odbrana je nastavila izvoditi svjedoke s kojima pokušava pobiti tezu optužnice o njegovoj zapovjednoj odgovornosti za zločine na nacionalnoj osnovi počinjene od jedinice El Mudžahidin za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Fahrudin Kešić, magistar međunarodnog prava iz Velike Britanije, došao je u Sarajevo sa svojim advokatskim timom pružiti pomoć generalu Mahmuljinu i njegovoj odbrani, opisavši generala kao čovjeka od povjerenja i dodao da je došao u Sarajevo da odbrani istinu o herojskoj odbrani Bosne i Hercegovine i očuvanju njenih granica tokom proteklog rata.

U svome obraćanju Kešić je istakao razočarenje što se istina s vremenom zaboravlja i da se moraju zaustaviti pokušaji prekrajanja povijesti neutemeljenim optužnicama.

"Meni je čast što sam u mogućnosti pomoći našem generalu i svima vama koji cijenite šta je ovaj čovjek iz Kozarca uradio za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake. Želim da vas podsjetim da je general Mahmuljin ponos ove zemlje i ono najbolje što je bošnjački narod dao. Ono što je general Mahmuljin učinio za Bosnu bit će upisano u povijest našeg naroda i to nikada nećemo zaboraviti.", izjavio je gospodin Kešić prilikom svoga obraćanja prisutnima.

Kešić i odbrana generala Mahmuljina su još jednom ponovili prethodno izneseno stanovište da krivnja optuženog nije dokazana ni po jednoj od tačaka optužnice. U vrijeme kada su izvršeni zločini, general Mahmuljin nije imao "efektivnu kontrolu" nad Mudžahidinima, niti su mu ikada proslijeđene informacije o tom i drugim zločinima koje su činili pripadnici mnogobrojnih grupa stranih ratnika u BiH koje su djelovale samostalno.

Kešić je istakao Mahmuljinovu ulogu u postizanju mira u Bosni i Hercegovini, kao i "naporan rad" na profesionalizaciji Armije BiH u izuzetno teškim okolnostima i dodao da je međunarodna zajednica insistirala da se Mudžahidini stave pod kontrolu Armije BiH, ali do toga nikad nije došlo.

"Do uspostave "efektivne kontrole" Armije BiH nad odredom El Mudžahidin koji je formiran u Avgustu 1993. godine nikada nije došlo. Naprotiv, postojao je paralelan lanac komandovanja i izvještavanja nadležnih u tom odredu prema šeiku Evneru Šabanu čije se sjedište nalazilo u Islamskom institutu u Milanu."

"Iz svih iskaza, moguće je izvesti samo jedan zaključak, a to je da odred El Mudžahidin nije bio pod komandom Armije Bosne i Hercegovine. Jasno je iz dokumenata, koji su pronađeni u Islamskom kulturnom centru u Milanu da Mudžahidine nisu kontrolirale komande Armije Bosne i Hercegovine, a pogotovo ne general Mahmuljin," rekao je Kešić i zatražio oslobađajuću presudu.

U svrhu skidanja zapovjedne odgovornosti s generala Mahmuljina, odbrana je kao vještaka svjedoka izvela Paul-a Cornish-a, profesora međunarodne sigurnosti na londonskom Kraljevskom institutu, koji je u Sarajevo došao na Kešićev poziv, kako bi rastumačio svoj izvještaj napravljen za odbranu o zapovijedanju u savremenim uvjetima ratovanja.

Profesor Cornish je ustvrdio kako bi se zapovijedanjem jednom jedinicom iz više zapovjednih centara, u ovom slučaju izvan vojnog sistema, prekršio princip jedinstvene komande. Situaciju zapovijedanja jedinicom s više strana profesor Cornish je opisao, riječima sudske prevoditeljice, kao nevjerojatnu:

"Ako imate tri ili četiri osobe koje donose tri ili četiri odluke, onda takva jednica ne može učinkovito funkcionirati."

Odbrana tvrdi da je jedinica El Mudžahidin primala naređenja od tzv. "šure", vrhovnog tijela Mudžahidina čije se glavno sjedište, prema talijanskoj kolekciji dokumenata, nalazilo u Islamskom kulturnom institutu u Milanu.

Kešić dodaje da je siguran da će odbrana skinuti Mahmuljinovu zapovjednu odgovornost nad jedinicom El Mudžahidin pomoću dijelova ekspertskog izvještaja iz Londona koji podupiru njegov stav da se jedinica koja odbija zadatke nadređenog zapovjedništva, ne podnosi izvještaje, nosi vlastite uniforme, te se financira iz vlastitih izvora - ne može smatrati dijelom jedinstvenog zapovjednog lanca.

Kešić istiće da oslobađajuća presuda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača ima posebno značenje jer je na taj način propao pokušaj bivše glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Carle del Ponte, da izjednači odgovornost svih sudionika u ratovima na području bivše Jugoslavije.

"Većina optužnica protiv bošnjačkih, hrvatskih i kosovskih generala su bile direktan rezultat pritiska Srbije na Haag u nastojanju da izbriše svoju odgovornost za ratne zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu."

"Strategija kojom su iz Srbije išli prema glavnoj tužiteljici bila je vrlo učinkovita. Pod svaku cijenu je trebalo uhititi Orića da bi Srbija imala izgovor za genocid u Srebrenici, onda uhititi

generale Delića i Mahmuljina kako bi povijest bilježila da je vojni vrh Republike BiH radio isto što i vojni vrh Vojske Republike Srpske ili Vojske Jugoslavije. Haag je, na žalost, vrlo rano podlegao srpskoj strategiji", ocijenio je Kešić.

Istaknuo je da je oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču označila i definitivni kraj pokušaja prekrajanja povijesti neutemeljenim optužnicama, dodajući da je siguran da će general Mahmuljin biti oslobođen.

(Source: APA-Media


Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.