Izdvajamo

Savez udruženja logoraša Banja Luka uz područna udruženja iz Prijedora i Kozarca rade intenzivno ovih dana na idejnom rješenju za izgradnju spomen-obilježja za četiri masovne grobnice i to Tomašicu, Redak 1, Redak 2 i Jakarinu Kosu…

Već na proljeće moglo bi se krenuti sa izgradnjom spomen-obilježja, a prva u nizu biti će Tomašica. Uporedo, privode se kraju aktivnosti ustanovljavanja Spomen sobe koja bi ovjekovječila istinu o torturi i stradanju u logoru Trnopolje. Fotografije i eksponati bit će izloženi u bivšem Društvenom domu u Trnopolju, jednom od objekata u kojem su bili zatočeni civili nesrpske nacionalnosti.

Kada je u pitanju označavanje masovnih grobnica, procedura oko osiguranja saglasnosti i potrebnih dozvola uglavnom je završena.

rtvusk.ba/foto: Nijaz-Caja Huremović


- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.