Izdvajamo

Udruženje pčelarskih gradova organizovalo je u Tetovu, Sjeverna Makedonija, prvo međunarodno takmičenje u medu 'TETOVA HONEY AWARD 2019' na kojem je učestvovalo 250 pčelara iz 15 balkanskih i evropskih zemalja.

Među 250 pčelara koji su se takmičili za kvalitet meda bio je i naš kozarčanin Sulejman Jakupović. On je dobio zlatnu medalju za kvalitetu šumskog meda( medljikovac).

"Makedonci su poznati kao najbolji proizvođaći šumskog meda( medljikovac). Zo mi je bio signal i prilika da se takmičim sa najboljim u Evropi u kvalitetu šumskog meda. U Tetovu sam dobio jubilarnu sedamdesetu medalju za kvalitetu meda, meni najdražu do sada, jer sam svoje ime i ime Kozarca ispisao zlatnim slovima. Dobio sam zlatnu medalju u konkurenciji od preko 700 medova najboljih u svijetu" kazao je Sulejman za kozarac.eu.

Ova natjecanja započela su prije dva mjeseca u gradu Tetovu gdje je tokom ovog medenog mjeseca podvrgnut dvofaznoj analizi: laboratorijska faza koju je proveo laboratorij prehrambene tehnologije fakulteta Univerziteta u Tetovu, a druga faza je doneseno Organoleptičkoj komisiji sa učešćem 10 međunarodnih članova.

 

Med Medljikovac je tamne često i potpuno crne boje. Spada u najbolje medove zbog posjedovanja bogastva minerala(željezo), podiže vrijednost hemoglobina u krvi, povećava snagu srca i izdržljivost krvnih sudova te povećava otpornost imunog sistema.
Preporučuje se djeci, trudnicama, starijim osobama i sportistima.

Ziv I zdrav bio veliki humani covjece, znaj da nisi sam,kud god ti I tvoja kamera za, tobom cijela vojska gledalaca,mi koji smo daleko,uz tvoju pomoc smo tu sa vama,hvala,hvala za ovo divno snimanje u detalje,dogadzanja ovog ljeta,bilo je I tuzno I veselo,veliki selam iz Chicaga!

Ismeta Terzic Dzihic