Izdvajamo

Ministri finansija zemalja članica EU postigli su dogovor o paketu pomoći vrijednom 500 milijardi eura za evropske zemlje teško pogođene pandemijom korona-virusa.

Njemački ministar finansija Olaf Šolc (Olaf Scholz) je zadovoljan. „Danas je veliki dan kada je u pitanju evropska solidarnosti naša snaga", rekao je političar SPD u Berlinu. Lider Evrogrupe Mario Centeno govorio je o paketu pomoći bez presedana protiv krize bez presedana. „Uložili smo ogromne napore", rekao je portugalski ministar finansija. Ako se to ima u vidu, sporazum je brzo postignut.

Sporne korona-obveznice

Međutim, pregovori u različitim krugovima trajali su tri dana. Na kraju su važna pitanja odložena, uključujući i pitanje zajedničkog zaduživanja putem takozvanih korona-obveznica. Evropska centralna banka pozvala je na odobravanje paketa pomoći do 1.500 milijardi eura, procijenivši da će toliki iznos biti potreban za saniranje posljedica krize.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer pozdravio je sporazum, izjavivši da je to najvažniji ekonomski plan u istoriji EU.

Dogovoreni paket sadrži tri tačke - prema Centenosu, „sigurnosnu mrežu" za radna mjesta, za mala i srednja preduzeća i za države poput Italije ili Španije, koje su ionako u dugovima i koje su posebno pogođene pandemijom korone.

Poseban paket za radnike

Za pomoć državama su planirane predostrožne kreditne linije iz ESM fonda za spašavanje do 240 milijardi eura. Poseban kreditni program Evropske investicione banke (EIB) od 200 milijardi eura je planiran za kompanije. Zaposleni će imati koristi od programa Evropske komsije pod nazivom „Sure", u visini od 100 miliajrdi eura.

Njemačka kancelarka Angela Merkel takođe je jučer odbacila korona-obveznice, ali je izričito podržala paket pomoći.

Ministar finansija Šolc naglasio je da su sada pronađena „tri snažna odgovora" na krizu koju je pokrenula pandemija: „Radi se o zdravlju građana, sigurnosti radnih mjesta i mjera sa ciljem da mnoge kompanije prežive ovu krizu".

dr,ts,dpa

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.