Izdvajamo

 

Na otprilike sat vremena od svečanog otvaranja spomenika žrtvama Srebrenice u švedskom gradu Landskrona, Senzor.ba ekipa je zatekla nekoliko Bošnjaka koji su došli uveličati tu svečanost, ali i primjetan broj čuvara reda koji, očigledno očekuju i neke nerede od strane onih kojima otvaranje ovakvih spomenika sigurno neće biti drago vidjeti.

Ovaj spomenik je prvi spomenik na teritoriji Švedske koji je otvoren u gradskom parku, u samom centru grada, što je ogroman uspjeh BH dijaspore.

Na ovom mjestu će kasnije biti upriličen i svečani program uz ilahije, govornik će biti muftija Aziz Hasanović, kao i srebrenički imam Damir Peštalić.

 

Mladić na slici je Denis Rizvanović (25), rodom iz Tutina, koji je inače predsjednik džematskog odbora džemata u Trelleborgu, koji od ranog jutra na ovom mjestu dežura, dočekuje posjetioce i upoznaje znatiželjne prolaznike sa onim šta ovaj spomenik predstavlja. Kada smo ga pitali za izjavu, odlučno je rekao da je preče da izjavu da neko iz Srebrenice, jer on uopće nema riječi kojima bi opisao koliko je ovo važno i koliko njemu lično znači što ovakav spomenik stoji u centru Landskrone.

Cjelokupan projekat je koštao blizu 25.000 eura. Dvojica anonimnih donatora su uplatili po 10.000 eura, a ostalo je sakupljeno u džematu Landskrona. Ono što je posebno interesantno je izričita želja da kamen za ovaj spomenik bude dovezen iz Bosne i Hercegovine, kako bi na sjeveru Evrope, bosanski kamen svjedočio o genocidu počinjenom nad Bošnjacima devedesetih godina.

Senzor.ba

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."