Izdvajamo

 

Danas, 03. februara 2024. godine u Staroj Gradiškoj (Hrvatska), na poziv hrvatskih logoraša, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini sa svojim članicama, Udruženjima logoraša Ključ i Sanski Most, je obilježio godišnjicu raspuštanja ovog logora na području Republike Hrvatske. Ovaj logor u Staroj Gradiškoj je zajednička poveznica logoraša Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su zajedno podnosili torture tokom agresije na Republiku Hrvatsku, a nakon njegovog formalnog zatvaranja na ovaj dan, za njih oko 900 torture su se nastavile u logoru Manjača kod Banja Luke.

Kroz ovaj logor, namjenski izgrađen (zatvor), prošlo je oko 700 logoraša iz BiH, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a u pojedinim slučajevima čak i srpske nacionalnosti, za one koji su se tada usudili neslagati sa hegemonističkim namjerama tih 90.-tih godina.
Logoraši iz BiH su bili sa područja Ključa, Doboja, Dervente, Prijedora, Kozarca, Bosanskog Novog, Sarajeva,...
Tradicionalno, domaćini u Staroj Gradiškoj: logoraši, načelnik, izaslanik Vlade RH, udruge i stanovnici grada, su nas izuzetno dočekali, uvažili i ispratili...!!!
DA SE NE ZABORAVI - DA SE NE PONOVI!

Savez logoraša o Bosni i Hercegovini

Budite ponosni na naše kozaračke borce, oficire i generale armije Republike Bosne i Hercegovine. Budite ponosni na naše očeve i majke, braću i sestre, jer oni živješe i umiraše časno. Budite ponosni jer pripadate narodu koji tlačen, proganjan i na pravdi Boga ubijan, a koji druge nije tlačio, proganjao i na pravdi Boga ubijao! Spram dušmanima budite ponosni i prkosni, a spram svojom braćom i prijateljima ponizni i milostivi! Neka nas sviju Uzvišeni Allah na tom putu pomogne!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.