Izdvajamo

 

Poslije dugo godina Lovačko društvo “Sana” dobilo je dozvolu nadležnih institucija za odstrel mrkog medvjeda i lov na ovu divlju životinju biće organizovan u narednim danima. Ovo nam je potvrdio predsjednik sanskog lovačkog društva Senad Kljajić, te je istekao kako su se u proteklom periodu stekli svi potrebni uslovi kako bi ovakav vid lova bio organizovan.

Podsjećamo da je dugo vremena medvjed bio zaštićena vrsta na ovim prostorima, ali su se u međuvremenu brojno stanje medvjeda i njegova reprodukcija značajno povećali.

Prema ranijim procjenama, samo na području kojim gazduje Lovačko društvo Sana obitava preko stotinu primjeraka medvjeda, a poslednjih godina često su prijavljivane štete koje su medvjedi činili na poljoprivrednim dobrima i imovini. Lov na medvjeda je za svakog lovca posebna atrakcija, a kada je u pitanju predstojeći lov on će biti organizovan na komercijalnoj osnovi.

Cijene za kotizaciju i odstrel određen je na osnovu pravilnika kojeg je odredila Vlada Federacije BiH.

Sav prihod koji se ostvari u ovome vidu komercijalnog lova poslužiće Lovačkom društvu “Sana” za njihove redovne aktivnosti kao što su prehrana divljači i održavanje lovišta.

gpmaljevac.com

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).