Izdvajamo

Od Kozarca do Finske: Hermina Jakupović iz Kozarca proglašena za studenticu godine među 35.000 studenata

Hermina Jakupović iz Kozarca je dobila nagradu “Student godine 2017” na Univerzitetu Istočne Finske, u konkurenciji od oko 35.000 studenata.

Kako nam je ispričala, ona studira na univerzitetu UEF koji je profiliran za zdravstvene nauke. Ona studira Biomedicinu na Zdravstvenom fakultetu.

-Kako su obrazložili, izabrana sam jer sam imala odličan uspjeh kod polaganja kurseva. I to sve u roku. Istovremeno sam i član Univerzitetskog Kolegijuma i Upravnog odbora Zdravstvenog fakulteta. Također, radila kao svakodnevni istraživač oko moždanog raka (neurogliome) i njegovog liječenja i uz to izdala tri naučna rada u internacionalnim naučnim novinama, kazala nam je Hermina.



Istakla je da joj ovo priznanje puno znači, te da će doprinijeti njenom profesionalnom razvoju.

Prema njenim riječima, na ovom univerzitetu studiraju ona i njena mlađa sestra Sabina, koja također studira na Medicinskom fakultetu.Naših Bosanaca i Hercegovaca nema baš puno u Finskoj u višim školama. Možda ih ukupno ima oko 20, ali većina njih studira u takozvanim zanatskim univerzitetima, a ne na naučnim, dodala je ona.

Hermina je porijeklom iz Kozarca.

-Tamo sam se rodila u martu 1991. godine. Prošli smo kroz rat u Kozarcu, preko Travnika, pa sve do Zagreba i Karlovca. U Finsku smo stigli u novembru 1993. godine, kazala nam je Hermina.

(Nezavisni.ba)

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...