Izdvajamo

Sarajevo, 09. 09. 2020.

Reakcija Stranke za BiH na pokušaj gradnje auto puta Banja Luka — Prijedor kroz pet bošnjačkih mjesnih zajednica Niste nas otjerali sa naših ognjišta genocidom, a sada nas želite otjerati "urbicidom" Stranka za Bosnu i Hercegovinu osuđuje pokušaj izgradnje auto puta Banja Luka — Prijedor kroz naselja pet mjesnih zajednica: Kevljani, Kamičani, Kozarac, Kozaruša i Trnopolje.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu jasno želi poručiti da mi pozdravljamo gradnju ovog auto puta. Uvijek smo cijenili svaki investicijski poduhvat u našoj zemlji, ali nikada nećemo dozvoliti da se auto put gradi kroz bošnjačka, povratnička naselja i na taj način ruši na stotine kuća i imanja.

Za nas je ovo pokušaj novog etničkog čiščenja i ono što u ratu nije učinjeno genocidom da se sada završi "urbicidom". Skrivanjem prednacrta i nacrta od očiju javnosti i od građana Kozarca, bez javnih rasprava, Vlada entiteta Republika Srpska i JP Autoputevi RS želi porušiti na stotine kuća, uništiti hektare i hektare obradive zemlje od koje živi i preživljava većina povratnika u Kozarcu i ostalim mjesnim zajednicama.

Još jednom pozivamo sve nadležne institucije entiteta Republika Srpska da se uključe u rješavanje ovog problema i iznađu alternativno rješenje trase auto puta, a da zaborave na rušenje povratničkih bošnjačkih kuća.

 

Press služba Stranke za Bosnu i Hercegvinu

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011