Izdvajamo

Sarajevo, 09. 09. 2020.

Reakcija Stranke za BiH na pokušaj gradnje auto puta Banja Luka — Prijedor kroz pet bošnjačkih mjesnih zajednica Niste nas otjerali sa naših ognjišta genocidom, a sada nas želite otjerati "urbicidom" Stranka za Bosnu i Hercegovinu osuđuje pokušaj izgradnje auto puta Banja Luka — Prijedor kroz naselja pet mjesnih zajednica: Kevljani, Kamičani, Kozarac, Kozaruša i Trnopolje.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu jasno želi poručiti da mi pozdravljamo gradnju ovog auto puta. Uvijek smo cijenili svaki investicijski poduhvat u našoj zemlji, ali nikada nećemo dozvoliti da se auto put gradi kroz bošnjačka, povratnička naselja i na taj način ruši na stotine kuća i imanja.

Za nas je ovo pokušaj novog etničkog čiščenja i ono što u ratu nije učinjeno genocidom da se sada završi "urbicidom". Skrivanjem prednacrta i nacrta od očiju javnosti i od građana Kozarca, bez javnih rasprava, Vlada entiteta Republika Srpska i JP Autoputevi RS želi porušiti na stotine kuća, uništiti hektare i hektare obradive zemlje od koje živi i preživljava većina povratnika u Kozarcu i ostalim mjesnim zajednicama.

Još jednom pozivamo sve nadležne institucije entiteta Republika Srpska da se uključe u rješavanje ovog problema i iznađu alternativno rješenje trase auto puta, a da zaborave na rušenje povratničkih bošnjačkih kuća.

 

Press služba Stranke za Bosnu i Hercegvinu

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.