Izdvajamo

Demokratska fronta je zaprimila molbu građana MZ Kozarac, Prijedor u vezi sa izmještanjem trase autoputa Banja Luka – Prijedor. U vezi sa Demokratska fronta poručuje da apsolutno podržava zahtjeve građana mjesnih zajednica koji bi bili oštećeni izgradnjom ove trase.

Također, podsjećamo da je predsjednik Demokratske fronte i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić već ranije pozvao vlasti entiteta RS da poštuju Dejtonski mirovni sporazum odnosno Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom na to da se planiranom trasom autoputa Banja Luka – Prijedor predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i uništavanje imovine, s čim se povratnici i vlasnici imovine ne slažu te insistiraju na promjeni trase autoputa.

„Planirana trasa autoputa Banja Luka-Prijedor, u dijelu povratničkog naselja Kozarac dijeli ovo naselje na dva dijela, predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i oduzimanje poljoprivrednog zemljišta povratnika, ali i onih koji se još nisu vratili. Na ovaj način ugrožava se pravo protjeranih, izbjeglica i raseljenih osoba da se slobodno vrate u svoje predratne domove u Kozarcu, pravo garantirano Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma“, poručio je tada Komšić, te dodao da Vlasti manjeg bh. entiteta trebaju da na identičan način kao i u slučaju povratničkih naselja u okolini Modriče izmjeste trasu autoputa na način da se izbjegne rušenje kuća povratnika na području Kozarca.

Također, smatramo da predstavnici povratnika (SDA i SBIH) u Narodnoj skupštini Republike Srpske moraju konačno reagovati na kršenje Ustavom zagarantovanih prava povratnika kroz institucije Republike Srpske, te se probuditi iz sna u kojem su bili kada su glasali za usvajanje Plana parcelacije za trasu autoputa.

Želimo puno sreće povratinicima u Prijedoru u nastavku borbe za sprečavanje kršenja Vaših prava, te im u svakom smislu stojimo na raspolaganju za pomoć.


fronta.ba

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?