Izdvajamo

Obilježeno 23 godine od osnivanja prvog zloglasnog logora u Bosni i Hercegovini  "logor Batkovići"Oko dvije stotine bivših logoraša pristiglih iz svih krajeva BiH posjetili su danas poljoprivredno dobro u selu Batkovići pored Bijeljine, gdje je za vrijeme agresije na BiH bio koncentracioni logor Batković. Povod njihove posjete je dvadesettreća godišnjica od osnivanja logora Batkovići.

Organizator obilježavanja ove mučne i tužne godišnjice bilo je Udruženje logoraša Bijeljina i Janja uz podršku Saveza logoraša BiH i udruženja logoraša iz Brčko Distrikta, Kozarca, Bratunca, Srebrenice, Vlasenice, Šamca.

Govorili su Mehmed Ðezić, predsjednik udruženja logoraša Bijeljina i Janja, Jusuf Tribić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod Bijeljina i Janja, Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, političari Senad Bratić i Samir Bačevac. U ime Muftijstva tuzlanskog Osman-ef. Kavazović, brat reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i bivši logoraš.

Mi moramo učiniti, svi, napor. Krenuti od sebe, pa što više na ovakve aktivnosti pozivati omladinu da slušaju da uče. Ne sa ciljem da bi mrzili  nekoga drugog iz nekog drugog naroda. Ova naša Bosna i hercegovina je i suviše mala da bi se toliko mrzili. Mi smo svjesni da se od prošlosti ne može živjeti ali isto tako svjesni smo da vlast u  BiH, koju smo mi birali mora više učiniti napora, kad je u pitanju zaštita i podrška žrtvama torture, zaštita i podrška logorašima. Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH .

Nemojte dozvoliti da se vaše patnje i sve ono što se nama svima događalo , zaboravi. Ako mi zaboravimo mi koji smo bili tu i koji smo manje ili više žrtve veliko srpskog projekta bit će kao da se ništa nije ni dogodilo i oni koji su pobijeni u ime tog projekta bit će  da ih mi svojim zaboravom ponovo ubijamo.
Kazao je publicista Jusuf Tribić.

Pamtite i ne zaboravite. Sjećanje na prošlost, briga o sadašnjosti i budućnosti uslov su i garancija opstanka. Budite strpljivi, istrajni i bdijte nad svojim pravima jer vam je to obaveza radi sebe i generacija koje dolaze. Na putu istine i pravde imate punu podršku Islamske zajednice - kazao je Osman-ef. Kavazović danas u Batkovićima.

Delegacije udruženja logoraša položile su vijence i cvijeće na ulaznim vratima u hangare mučenja i smrti. Prvi put ove godine, uprava poljoprivrednog dobra dozvolila je da se otvore vrata hangara u kojima su bili smješteni logoraši, a također prvi put, obilježavanju godišnjice prisustvovao je i počasni vod Oružanih snaga BiH.

Skup je protekao bez incidenata, uz mjere obezbjedenja od strane pripadnika Centra javne bezbjednosti Bijeljina.

Nijaz-Caja Huremović

 

 

 


Hoce li  ikada priznati.... ...... oni što pokušaše da unište našu buducnost.