Izdvajamo

 

Važnu ulogu u dekorisanju igraju i biljke, bilo da se radi o zelenim biljkama, zanimljivom buketu u vazi ili recimo suhom pampas.

Piše: Emira Sivac

 

Emira Sivac je ‘78 godište i iz Kozarca je. Završila je gimnaziju i višu školu novinarstva. Udana, mama dvoje djece, 14. i 10 godina. Nikada nije bilo lakše osmisliti i urediti životni prostor nego što je to danas. Inspiracije ima na pretek, počevši od raznih društvenih mreža, instagrama, pinteresta i drugih. Važno je samo prepoznati sebe u svemu sto nam se nudi, osmisliti ono sto je nama najprihvatljivije i krenuti u realizaciju.

Kada smo prije 10 godina uselili u svoju kuću imala sam drugačije zelje i mogućnosti nego danas. Zato, se moj dom konstantno mijenja, prilagođava ga onome što sam ja u određenom trenutku. Kroz godine zanimanja za uređenje interijera naučila sam da veće stvari trebaju biti neutralne i klasičnije jer ćemo tako lakše detaljima mijenjati prostor.

Nikada nije bilo lakše osmisliti i urediti životni prostor nego što je to danas. Inspiracije ima na pretek, počevši od raznih društvenih mreža, instagrama, pinteresta i drugih. Važno je samo prepoznati sebe u svemu sto nam se nudi, osmisliti ono sto je nama najprihvatljivije i krenuti u realizaciju. Kada smo prije 10 godina uselili u svoju kuću imala sam drugačije zelje i mogućnosti nego danas. Zato, se moj dom konstantno mijenja, prilagođava ga onome što sam ja u određenom trenutku. Kroz godine zanimanja za uređenje interijera naučila sam da veće stvari trebaju biti neutralne i klasičnije jer ćemo tako lakše detaljima mijenjati prostor.


Moderni farmhouse mi je omiljeni stil pa sam nekako mišljenja da je on i najklasičniji stil za uređenje prostora.

Kada je riječ o biranju boja za prostor u kojem živimo važno je da su to prvenstveno boje koje nama odgovaraju ali i da se vodimo mišlju hoće li ljubav prema određenoj boji potrajati ili je samo trenutni izbor. Zbog toga je najbolje da veće površine i ono što nemamo priliku mijenjati često, budu u nekim neutralnim bojama. Izbor boja u domu je jedan od ključnih elemenata kod uređenja zato se svako od nas prije odluke treba odlučiti kakav efekat želi postići, želite li da vam prostor djeluje mirnije, opuštenije ili ipak dinamičnije i životopisnije. Izbor namještaja je možda najteži dio jer birajući namještaj prostor možemo vizualno uvećati ili smanjiti. U skladu sa mogućnostima, namještaj je najprihvatljivije birati vodeći se s tim koliko će biti funkcionalan. Nama je recimo izazov bila kupovina ugaone garniture jer imamo prilično veliku porodicu i sa muževe i sa moje strane, volimo se družiti i ugostiti prijatelje pa tako mala ugaona nije dolazila u obzir ma kako to prostor možda zahtijevao.

Kada postavimo osnove u svom domu na red dolazi biranje detalja koji ce upotpuniti naš životni prostor. Taj dio uređenja je ustvari onaj dio gdje možemo mašti pustiti na volju pa se možemo poigrati sa bojama, dezenima, materijalima i strukturama. Jastučići na ugaonoj, vaze, knjige, neke drage uspomene, sve su to predmeti koji za tren oka mogu izmijeniti cjelokupni dojam prostorije. Važnu ulogu u dekorisanju igraju i biljke, bilo da se radi o zelenim biljkama, zanimljivom buketu u vazi ili recimo suhom pampas. Danas je skoro pa pravilo da se dekoracije mijenjaju prema godišnjim dobima, pa tako u periodu koji je pred nama, jastuci, suhi plodovi, deke, svijećnjaci, bundeve i poneka knjiga na stolu mogu dodatno podići prostor i pružiti nam poseban jesenji ugođaj. Mišljenja sam da ne moramo davati velike sume novca ili obavezno kupovati dekoracije mada sam i sama imala faze kada sam kupovala sve sto mi se svidi pa kad dođem kuci shvatim da mi se ne uklapa ili da nemam gdje staviti to.

Sad to radim malo pametnije i promišljenije pa se zna desiti da nekim predmetima samo zamijenim mjesta i da dobiju novi smisao. Kada je u pitanju postavljanje zavjesa i njihov izbor nekako mi se čini da, iako se o tome bas puno piše i priča, ljudi opet najviše griješe upravo u tom odabiru. Izbor materijala, boje, dezena i modela je danas prilično velik pa je i tu važno odlučiti želimo li da nam zavjesa bude samo dekorativni dodatak ili da nam omogućuje i privatnost i zakloni nas od neželjenih pogleda. I kod tog odabira boje igraju veliku ulogu pa tako možemo boju uklopiti uz ostatak prostora npr. uz tepih, jastučiće ili tepih. Svijetle nijanse zavjesa vizuelno otvaraju prostor pa tako čak i mali prostori izgledaju veće. Dužina zavjese je veoma važna pa ja najbolji izbor duga zavjesa do poda i karnišla koja će biti postavljena sto je moguće bliže plafonu.

 

U svom domu sam se odlučila za obične bijele sintetičke zavjese jer su puno lakše za održavanje od recimo lanenih ili pamučnih zavjesa. Tepisi su najjednostavniji način za osvježenje prostora.

Osim sto daju posebnu toplinu prostor, odlična su zvučna izolacija također mogu imati poseban dekorativni aspekt, poput umjetničkog dijela. Naravno i tepihe treba uskladiti sa ostatkom prostora i načinom života. Uz današnju mnogobrojnu ponudu kako materijala i boja tako i cijena tepisi su nešto sto možemo lako promijeniti i tako baciti novo svijetlo na prostor u kojem živimo. Ja sam neko ko voli mijenjati tepihe i najviše se obradujem upravo toj promijeni u svom domu. Inače nisam osoba koja kupi nešto čija je cijena previsoka i onda sam osuđena na to da duzi period gledam u to nego radije kupujem vise jeftinijih stvari koje onda rotiram po raspoloženju ili prilici. Veoma je važno istaknuti i značaj rasvjete u prostoru a ja sam neko ko se vodi s tim da lampi i svijetla nikad nije dosta. Isto tako položaj rasvjete je nešto sto se treba ako je ikako moguće planirati prije svega ostalog upravo zbog sto svaka prostorija zahtjeva drugačiju rasvjetu i osvjetljenje. Meni recimo moja dnevna soba izgleda potpuno drugačije kada je upaljeno svijetlo koje se nalazi na plafonu ili samo lampa u ćošku koja daje neku posebnu dozu topline, ušuškanosti i intime.

home.sfera.ba

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....