Izdvajamo

 

U Kinu ”Kozara” organizovana je svečana dodjela pjesničkih nagrada za učesnike Međunarodnog književnog konkursa za najbolju ljubavnu pjesmu na temu ”U ime ljubavi je drugo ime Boga”. Prvo nagrađena je Aleksandra Mišić, profesor književnosti iz Čačka.

”Zaintrigiralo me što je to jedna univerzalna tema, a to je ljubav. Prvo sam pogledala imam li neku gotovu pjesmu, vidjela sam da imam, ali nisam bila zadovoljna i onda sam sjela i napisala pjesmu, koja se žiriju dopala. Pisala sam je nekoliko dana”, kaže Aleksandra.

Međunarodni književni konkurs za najbolju ljubavnu pjesmu raspisan je početkom ove godine.

”Ukupno je bilo 424 učesnika iz različitih zemalja svijeta. Najveći broj pjesnika dolazi iz Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, ali imamo pjesnike iz Argentine, Austrije, Bugarske”, naveo je Amel Suljić, koordinator projekta.

Projekat je podržalo Federalno ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba i grad Prijedor.

Kozarski

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać