Izdvajamo

 


Ako slučajno ne znate o kome pišem, možda ste pomislili da je naslov ove priče pretjeran? Možda mislite da je potpisnik ovih redova u rodbinskoj vezi sa glavnim likom ove priče, pa uljepšava stvarnost? Baš mi je drago što vas moram razočarati, naravno, ukoliko baš tako razmišljate.

Da, Daris Filović je genijalac i nije to slučajno. Ne živi ovaj mladi i intiligentni momak od stare slave. Osamnaestogodišnji genijalac iz Sanskog Mosta, učenik „Richmond Park Schools“ u Bihaću, sa velikim afinitetima prema fizici, astronomiji, bilogiji…, nakon naučnog rada o besplatnom grijanju na principu elektromagnetne indukcije i Grand Gold medalju u društvu kolegice Hadžere Đug na BOSEPO naučnoj olimpijadi u Sarajavu, te trećeg mjesta na Olimpijadi genijalaca u New Yorku sredinom ove godine, otišao je korak dalje.

U društvu genijelne Hadžere Đug, po drugi put je pokorio BOSEPO ili preciznije rečeno naučnu olimpijadu u Sarajevu. Kao jedini u historiji BOSEPO takmičenja, tandem Filović- Đug je u jednoj godini osvojio dvije Grand gold medalje.

Ovog puta, proradila je umjetnička duša mladog Filovića koji naglašava da mu je veliki uzor otac Zebir, rodom iz Kozarca koji je u Sanskom Mostu vlasnik firme No Limit Technology. Kratki film Return je osvojio simpatije žirija. Film je napravljen na temelju istinite priče. Povratak djevojke u rodni grad u kojem je iza sebe ostavila roditeljsku kuću punu uspomena iz djetinjstva. Uspomene naviru i stvaraju nekad bolna, nekad sretna sjećanja na roditeljsku kuću i djetinjstvo.

 

Dakle, Daris Filović ide dalje u nadi da će naredna OLIMPIJADA GENIJALACA u Londonu ili New Yorku biti obilježena novim uspjehom. Ambiciozan je, genijalnost posjeduje, tako da nakon bronzane medalje ni zlato nije daleko. Otac Zebir i majka Edita, posebno mogu biti sretni i ponosni što su odgojili genijalca koji je jako skroman i plijeni pažnju ponašanjem.

 

Prosjek Darisovih ocjena 5 0, svira gitaru i klavir, voli pogledati dobar film, dosta zanimanja iz oblasti nauke i tako jednostavan momak. E, to vam je genijalac iz Sanskog Mosta, Daris Filović.

Senudin Safić /Mojprijedor.com

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.