Izdvajamo

 

Jutros je iz švicarskog gradića St.Marghareten otpočeo, sada već tradicionalni biciklistički maraton "6 Länder Marathon", odnosno Maraton kroz 6 zemalja, koji je uvertira u biciklistički maraton "Bihac -Srebrenica". Ove ce godine biti 13.put kako momci pod organizacijom Bekira Liđana voze ovakav maraton ukupne dužine od oko 900 km do Bihaca, te u kojem ce ove godine ucesce uzeti dva naša sugradjanina; Sabit Dzonlagic, kojem je ovo već 6.put kako ucestvuje, i Amel Bešlagić kojem je prvi put, a koji ce nas povremeno i informirati o predjenim dionicama i stanju na istima.

Svecani docek je predvidjen u Cazinu, u srijedu nakon cega ce momentalno nasi momci krenuti put Kozarca, te nakon dana pauze nastaviti prema Bihacu, odnosno Srebrenici

U turbulentnom vremena, kada politički predstavnici ne biraju rijeci kada je mrznja prema drugoj naciji i vjeri u pitanju, a ujedno i cuvanje birackog tijela, jako je tesko, pa i nemoguće ostati gluh, nijem ili slijep na sve sto se događa.

Biciklistički maraton kao sto je ovaj ne bi trebao biti sinonim za politiku, koliko za optimizam i nadu u prosperitetniji zivot kada je kultura sjecanja u pitanju. Nerijetko je sport koristen u raznim sloganima zarad necega, protiv necega. Tako da smo imali slogane "sportom protiv droge", potom "sportom protiv nasilja" , "sportom za zivot" i njima slične. Ove godine, kada bi smo morali definirati misiju slogana, bilo bi to "sportom protiv zaborava".

U ovom momentu redakcija naseg portala im želi sreću i povoljne vremenske prilike. Da se u zdravlju vrate svojim kućama i da ustraju u sirenju svoje misije.

"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

Meša Selimović