Izdvajamo

Izvještaj o hidrološkoj situaciji na području grada Prijedora na dan 19.03.2018. godine

Uvidom u stanje vodostaja vodotoka rijeke Sane, Gomjenice i Miloševice dana 19.03.2018. godine u 07,00 časova utvrđeno je sljedeće:

1.U toku noći došlo je do pada vodostaja rijeke Sane tako da trenutno vodostaj rijeke Sane iznosi iznosi 420 cm.

2.Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i iste ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

3.Obzirom na značajno smanjen intenzitet padavina na slivnom području rijeke Sane i na području grada Prijedora i pad temperature, očekuje se postepeni pad vodostaja rijeke Sane i drugih vodotoka na području grada Prijedora.

 


4.Rast vodostaja rijeke Sane uzrokovao je zaplavljivanje oko 50 stambenih objekata u naseljima zahvaćenim poplavom.

5.Plavne vode su uzrokovale presjecanja puta Prijedor – Bišćani i onemogućavanje korištenja mosta u Cikotama za odvijanje saobraćaja

6.Usljed intenzivnih padavnina došlo ja do značajnijeg rasta podzemnih i površinskih voda u zonama depresija.

7.U toku prethodnog dana službe zaštite i spasavanja su bile u funkciji kako u smislu praćenja stanja tako i preduzimanja potrebnih mjera zaštite I u skladu zaključcima Gradonačelnika Grada Prijedora za stanje redovne odbrane od poplava.

8.U toku dana neophodno ja da svi subjekti uključeni u zaštitu i spasavanje kontinuirano izvršavaju zadatke a u skladu sa potrebama stanovništva, prema planovima zaštite od poplava i prama utvrđenim mjerama i zaključcima Gradonačelnika Grada Prijedora za stanje redovne odbrane od poplava.

 

Šef Odsjeka Dušan Vranješ

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.