Izdvajamo

Na području Policijske uprave Prijedor, u vremenskom periodu od 14.08.2018. do 17.08.2018. godine, realizovana je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja motornih vozila.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je kontrolisano 370 učesnika u saobraćaju, od kojih je 358 ili 96,75% sankcionisano. Zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja sankcionisano je 280 vozača ili 75,67%, dok je zbog ostalih prekršaja sankcionisano 78 učesnika u saobraćaju.

Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja za 87 ili 31% prekršaja, vozačima je pored novčane kazne izričena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u ukupnom trajanju od 113 mjeseci kao i 174 kaznena boda.

Napominjemo da je za prekršaj počinjen prekoračenjem dozvoljene brzine kretanja preko 30 km/h, predviđena novčana kazna u iznosu od 400,00 KM, zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom i dva kaznena boda.

Policijska uprava Prijedor, još jednom apeluje na učesnike u saobraćaju, da poštuju saobraćajne propise i pravila, posebno kada su u pitanju ograničenja brzine kretanja, imajući u vidu povoljne uslove za odvijanje saobraćaja i pojačan intenzitet kretanja vozila i lica tokom turističke sezone, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u sobraćaju.


PU Prijedor

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.