Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je danas Drugu balkansku izložbu sitnih životinja koja je okupila oko stotinu izlagača iz desetak zemalja sa oko 2.000 eksponata.

"Ja sa zadovoljstvom konstatujem da je grad Prijedor u ovom dijelu svijeta danas centar predstavljanja ovih malih lijepih bića koje svi volimo", rekao je Đaković na otvaranju ove izložbe.

On je naveo da Prijedor ima dugu tradiciju u uzgoju i zaštiti sitnih životinja i da ovdašnje Udruženje "Golub" ove godine obilježeva četiri decenije postojanja.

"Evo sportska dvorana je egzotično pretvorena u jedno mjesto gdje imamo zaista jako puno eksponata i jako puno je naših mladih sugrađana koji takođe vole životinje", naveo je Đaković i dodao da će grad i dalje davati podršku ovom udruženju koje se bavi ne samo uzgojem i zaštitom, nego i spasavaju od daljeg uništavanja neke vrste koje su ugrožene i kojima prijeti nestanak.

Predsjednik prijedorskog Udruženja "Golub" Mladen Goronjić rekao je da je ovo ujedno 16. republička i jubilarna 40. međugradska izložba, a da su događaj uveličali izlagači iz gotovo svih zemalja bivše Jugoslavije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, NJemačke, Švajcarske i Slovačke.

"Preovladavaju golubovi, živina, nešto malo kunića i jako dobar broj egzotičnih ptica", rekao je Goronjić.

Izlagač iz opštine Pećinci u Srbiji Igor Stevanović rekao je da se ovim hobijem bavi 25 godina i da su izložbe prilika za razmjenu iskustava, upoznavanje s novim ljudima koji se bave srodnim oblastima, druženje s uzgajivačima iz drugih sredina.

"Prvi put sam u Prijedoru. Izuzetno su dobri organizatori i domaćini. Moram da pohvalim jednu stvar koju sam primijetio ovdje, a nisam na drugim izložbama, a to je da je akcenat stavljen na predškolsku i školsku djecu, da ona budu upoznata sa nekim živim svijetom oko sebe", istakao je Stevanović.

Udruženje "Golub" Prijedor je domaćin i organizator manifestacije, Grad Prijedor je generalni pokrovitelj, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske je pokrovitelj, a izložba se održava u Sportskoj dvorani "Mladost" Prijedor do nedjelje u 13.00 časova.

Cijena ulaznica je 3 KM za odrasle i 1 KM za djecu, a učenici nižih razreda više osnovnih škola posjetili su danas izložbu organizovano sa svojim učiteljima.


prijedorgrad.org


Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.