Izdvajamo

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor sprovode akciju pojačane kontrole vozača traktora na području prijedorske regije.

Akcija usmjerena na vozače traktora ima za cilj uticaj na ovu kategoriju učesnika u saobraćaju, da poštuju propisane uslove za bezbjedno i pravilno učestvovanje u saobraćaju čime bi se doprinijelo smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači traktora i radnih mašina.

Analizirajući saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali traktori, u protekle dvije godine za period jul-avgust, evidentirano je 11 saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima.

Tokom trajanja akcije, jednodnevnim aktivnostima policijskih službenika, kontrolisano je 60 vozača traktora, a od ukupnog broja kontrolisanih, izdavanjem prekršajnih naloga, sankcionisano je 48 vozača, za počinjena 52 prekršaja.

Najčešći prekršaj evidentiran po osnovu akcije je nekorištenje žutog rotacionog svjetla prilikom kretanja traktora na javnom putu.

Obzirom da je u toku sezona obavljanja poljoprivrednih radova, da je učestalo kretanje traktora i radnih mašina na javnim putevima, Policijska uprava Prijedor apeluje na sve vozače traktora da poštuju saobraćajna pravila i propise odnosno da vožnju prilagode uslovima na putu, da upravljaju tehnički ispravnim traktorima te da u cilju postizanja potrebne vidljivosti prilikom kretanja koriste zakonom propisano žuto rotaciono svjetlo. Na ovaj način, odgovornim ponašanjem u saobraćaju, štitimo sebe i druge učesnike.

 

PU Prijedor

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.