Izdvajamo

 

Grad Prijedor od sutra počinje isplatu sredstava za šezdesetak voćara na ime nadoknade štete od kasnih proljetnih mrazeva u ukupnom iznosu od 70.000 KM.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić je novinarima izjavio da će isplaćena šteta iznositi 8-10 odsto ukupno procijenjene štete na parcelama od pola hektara i više površine.
"Nakon što su se poljoprivredni proizvođači odnosno voćari obratili Gradskoj upravi sa molbom da im se saniraju posljedice kasnih proljetnih mrazeva, gadonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je odobrio određena sredstva,a nadležno Odjeljenje formiralo komisiju koja je obišla sve oštećene i donijela odluku o isplati šteta", izjavio je Egić.
On je dodao da su poljoprivredni proizvođači već dobili rješenja o isplati sredstava i Odjeljenje za finansije vrši isplatu od sutra kao i da je riječ je o iznosu od 70.000 i to su sredstva , koja su datim uslovima, bila jedino moguća za isplatiti.
"Ovo je posljednji put da se šteta isplaćuje na ovakav način, budućnost je u osiguranju usjeva uz podsjećanje da nadležno Ministarstvo za poljoprivredu sa 50 odsto sufinansira premiju , odnosno osiguranje voćnjaka, a Odjeljenje će to podržati sa nekih 20-30 odsto zavisno od mogućnosti i da će svih narednih godina poljoprivredni proizvođači moći da svoje zasade osiguraju sa nekih 20 do 30 dosto ukupne vrijednosti premije osiguranja", naglasio je Egić.

gradprijedor.org

 

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic