Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor preduzimajući niz aktivnosti usmjerenih na sprečavanje neovlaštene proizvodnje i prometa opojne droge, u odvojenim aktivnostima dana 21.02.2023. godine lišili su slobode lica D.Š., A.DŽ. i A.O., svi iz Novog Grada.

Aktivnostima policijskih službenika i pretresom koji je izvršen uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i po naredbi Osnovnog suda u Novom Gradu kod lica D.Š. iz Novog Grada pronađeni su i oduzeti sljedeći predmeti: dvije drvene komode sa ugrađenim ventilatorom i UV rasvjetom u kojima se nalaze saksije sa ukupno pet stabljika koje svojim izgledom asociraju na stabljike indijske konoplje visine između 15 i 20cm, zelena biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu ukupne bruto mase oko 420 grama, 2.502 sjemenke koje svojim izgledom asociraju na sjemenke indijske konoplje, dvije digitalne vage, mrvilicu, samostrel, plinski pištolj i 48 metaka različitog kalibra.

Svi oduzeti predmeti deponovaće se u depozit Osnovnog suda u Novom Gradu, a nakon kompletiranja predmeta Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor protiv D.Š. dostaviće se izvještaj za počinjena krivična djela „Neovlaštenja proizvodnja i promet opojnih droga“ i „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“, dok će se protiv A.DŽ. dostaviti izvještaj za počinjeno krivično djelo „Omogućavanje uživanja opojnih droga“.

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."