Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u vremenskom periodu od 10. do 15.10.2023.godine, realizovali su regionalnu akciju pojačane kontrole učešća traktora u saobraćaju.

Akcija je realizovana sa ciljem uticaja na ovu kategoriju učesnika u saobraćaju

da poštuju propisane uslove za bezbjedno i pravilno učestvovanje u saobraćaju, kako bi se doprinijelo smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači traktora i radnih mašina.

Tokom trajanja akcije kontrolisano je 247 vozača traktora, a od ukupnog broja kontrolisanih, sankcionisano je njih 116 ili 47%.

Tokom akcije iz saobraćaja je isključeno 6 vozila ove kategorije zbog toga što nisu bili registrovana, a pored toga iz saobraćaja je isključeno i 5 vozača traktora od kojih dva zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 3 zbog toga što nisu stekli pravo na upravljanje traktorom.

Najčešći prekršaj evidentiran po osnovu akcije je nekorištenje žutog rotacionog svjetla prilikom kretanja traktora na javnom putu.

Pored toga, četiri policijske stanice ove Policijske uprave, tokom prethodnog vikenda, realizovale su lokalne akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i opojnih droga iz saobraćaja je isključen 31 vozač, od kojih 29 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 2 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga. Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu u količini preko 1,5 g/kg lišenjem slobode zadržano je 5 vozača kao i jedan vozač koji je upravljao vozilom pod dejstvom opojne droge.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, da prilagode vožnju uslovima i stanju na kolovozu, posebno uzimajući u obzir aktuelene vremenske prilike koje za posljedicu imaju klizav kolovoz.

Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić