Izdvajamo

 

U subotu na Badnji dan došlo je do požara na nekadašnjem ugostiteljskom objektu u centru Omarske.

Kako su na svojim stranicama na društvenim mrežama naveli prijedorski vatrogasci, objekat je u potpunosti izgorio ali je spriječeno širenje požara na ostale objekte u neposrednoj blizini.

Tome je u mnogome doprinio Ognjen Anđić, vatrogasac-spasilac TVSJ Prijedor.

Naime, on se slučajno zatekao u blizini mjesta požara, te je u minutima dok se plamen razbuktavao aktivno pokušavao da spriječi širenje požara na susjedni objekat do dolaska svojih kolega iz 20-ak kilometara udaljenog Prijedora.

-Dana 6. januara 2024. godine oko 10:20 časova prijavljen je požar na devastiranom objektu u Omarskoj. isti je lokalizovan od strane pripadnika Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor. Utvrđivanje okolnosti požara je u toku – potvrdila je Zvezdana Alendarević, portparolka Policijske uprave Prijedor.

prijedordanas.com/Foto – TVSJ Prijedor

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.