Izdvajamo

 

Na konferenciji za novinare koja je održana danas u Policijskoj upravi Prijedor načelnik Policijske uprave Dragan Milojica, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan i načelnik Sektora policije Zoran Jež prezentovali su rezultate rada za proteklu 2023. godinu.

Načelnik Milojica je istakao da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Prijedor zadovoljavajuće i dodao da je na području ove Uprave tokom prošle godine evidentirano ukupno 914 krivičnih djela, što je za 26 djela više u odnosu na broj krivičnih djela evidentiran godinu ranije. Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 279 krivičnih djela ili 30,5% od ukupnog broja evidentiranih. Rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 66,4%, dok je procenat ukupne rasvjetljenosti 89,4%.

Evidentirana su tri krivična djela „Teško ubistvo“ i dva ubistva u pokušaju. Ova djela su rasvjetljena, a izvršioci su uz izvještaj predati nadležnom tužilaštvu. Evidentirana su dva krivična djela razbojništva, od kojih jedno u pokušaju, i oba krivična djela su rasvjetljena. Rasvjetljena su i dva razbojništva počinjena u prethodnom periodu.

Načelnik Milojica je rekao da je tokom prošle godine sprovedeno više operativnih akcija usmjerenih na otkrivanje i rasvjetljavanje krivičnih djela. Istakao je akciju „Talijan 2“, „Bambi“, Plantaža 2023“ i „Kalibar“, kao i međunarodnu akciju „SEE JAD 2023“ u kojoj su učestvovali policijski službenici Policijske uprave Prijedor.

Na području Policijske uprave slobode je lišeno 35 lica po osnovu međunarodnih i centralnih potjernica i raspisa o traganju.

Načelnik Karan je istakao da je evidentirano 61 krivično djelo privrednog kriminaliteta, od čega 46 koruptivnog karaktera. Materijalna šteta i protivpravno stečena imovinska korist iznosi 2.414.199,00 KM.

Intenziviranjem rada iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, evidentirano je 51 krivično djelo i 158 prekršaja, što je za 47 prekršaja više u odnosu na godinu ranije.

Načelnik Jež Zoran je rekao da su iz oblasti javnog reda i mira evidentirana 493 prekršaja. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo, a svi javni skupovi koji su održani na području operativne nadležnosti Policijske uprave protekli su bez incidenata.

Policijska uprava Prijedor je u protekloj godini iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirala 957 saobraćajnih nezgoda. U sedam saobraćajnih nezgoda smrtno je stradalo sedam lica (2 vozača, suvozač, biciklista, motociklista, vozač mopeda i vozač traktora). Posmatrajući parametre saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima u proteklih dvadeset i pet godina, tokom prošle godine evidentiran je najmanji broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama.

Od višestrukih povratnika u činjenju težih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja oduzeta su ukupno 54 vozila.

Na kraju konferencije načelnik Milojica je istakao da je saradnja Policijske uprave Prijedor sa organima lokalne samouprave, pravosudnim institucijama, udruženjima i organizacijama na visokom nivou, kao i sa predstavnicima medija kojima se zahvalio na praćenju aktivnosti Uprave i objektivnom informisanju.

PU Prijedor

Svaki cetvrtak očekujem sa radošću, a tebi možemo zahvaliti na tome. Svaki put vidim nekog od familije, komsija i prijatelja. ... Hvala ti puno za četvrtak komšija.

Fatima Alić Hušić-još jednom HVALA.........
Četvrtak