Izdvajamo

Učenici Osnovne škole „Kozarac“ iz Kozarca danas su prigodnim programom obilježili dan svoje škole koji po tradiciji obilježavaju s prvim danom proljeća. Prvi dan proljeća izabran je za dan škole i on se obilježava od 2003. godine od kada se ponovo nalaze u obnovljenom školskom objektu
Proslavu su počeli ujutro u 9.00 sati uličnim trkama, zatim drugim sportskim igrama i u 12.30 sati literarnom sekcijom u školskoj bibloteci, nastavili su u školi.

Najbolji autori prigodnih literarnih i likovnih radova, na temu ljubav, dobili su i priznanja i na poklon knjigu.

U 13.00 sati priređena je priredba, povodom dana škole.
Na priredbi su razne sekcije pokazale šta su naučili u toku ove školske godine. Ovo je vrijeme i mjesto da se kaže šta se uradilo, napravilo i šta se planira u buduće raditi.
Učenici su za svaku tačku programa nagrađeni gromoglasnim aplauzom, a to je dokaz da je sve bilo tako lijepo.

Poslije priredbe, gosti i domaćini su se družili. Bilo je ovdje nastavnika iz prijeratnog perioda i oni su se prisjećali starih dobrih vremena.

Da se podsjetimo prvih dana i godina, poslije rata.
POČETAK RADA OSNOVNE ŠKOLE "KOZARAC" KOZARAC. Kad se završio rat, vratili su se prvi Kozarčani u Kozarac. Škole nije bilo i mnogi učenici su školske godine 2000 /2001 završavali prvi,drugi ,treći i četvrti razred u zgradi Mjesne zajednice Kozarac, a u Trnopolju je bila Centralna osnovna škola "Čirilo i Metodije", a u Kozarcu je bila kao područna. Izvodila se samo razredna nastava. Školske godine 2001/2002 počela se izvoditi i predmetna nastava.

Ovo su bili prvi nastavnici i prvi kolektiv poslije rata koji su izvodili nastavu u Mjesnoj zajednici. Pošteno i predano su radili svoj posao nastavnika i prenosili znanje učenicima iz svih predmeta. Poslije se renovirala zgrada koja je bila prije rata osnovna škola i dobila novi naziv OŠ "Kozarac". Tad je opet škola vratila svoj status Centralne škole i krenulo se sa radom u obnovljenoj školi u kojoj su do sad završile osnovnu školu mnoge generacije.Svake godine povećavao se broj učenika i odjeljenja, a od prošle godine se smanjuje broj učenika, kao u svim osnovnim i srednjim školama u regiji Prijedor i u BiH.

Ovo su bili prvi prosvjetni radnici i prvi kolektiv poslije rata 2001/2002 koji su zaslužni za dalji rad JU Osnovne Škole "Kozarac " Kozarc

 

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.