Izdvajamo

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da se mora naći modalitet da se ne zaustave veliki farmeri u sistemu podizanja proizvodnosti mlijeka.

"Nije tačno, kako su pojedini medije spekulisali, da je u Republici Srpskoj smanjena mliječnost. Ne, imaćemo povećanu proizvodnju mlijeka", rekao je Minić novinarima u Trnopolju gdje je posjetio farme goveda u vlasništvu Dragana Baltića i Jusufa Arifagića.
On je rekao da se razgovara o premiranju po muznom i drugim modalitetima kako bi sredstva ovog Ministarstva bila što efektivnija, te da mljekari koriste i druge podsticaje i kapitalne investicije ili se bave i ratarstvom gdje takođe koriste podsticaje.
"Želimo da imamo informaciju sa terena iz prve ruke da damo podršku, konkretno, kad je u pitanju sektor mljekarstva gdje je u posljednjih deset godina uloženo na stotine miliona i nemamo pravo niti želimo na bilo kakav način da zaustavimo razvoj mljekarstva, ali i one koji rade isključivo za sebe, za članove porodičnog domaćinstva želimo da zadržimo", poručio je Minić.

On je ponovio da je novih šest do sedam hiljada korisnika podsticaja u sistemu u Republici Srpskoj, smanjeni limiti i za tovna goveda i za krmače i za površine, nikada više nije nabavljeno mehanizacije.
"Sigurno da ćemo i ovo na nekakav način prevazići i ne radi se tu o mnogo mljekara koji mogu povećati proizvodnju u milionima litara, a to je bitno za Republiku Srpsku, to je bitno i za činjenicu da više od 40-50 miliona litara tog mlijeka izvozimo", dodao je Minić.
Jusuf Arifagić na farmi trenutno ima između 600 i 700 grla norveških goveda.
"Proizvodimo u ovom momentu nekih milion i po litara mlijeka. Nekad smo imalo daleko veću proizvodnju. Uvođenje limita u januaru 2019. je bukvalno zaustavilo povećanje proizvodnje mlijeka, a farma je kapacitirana na 5,5 do 6 miliona litara mlijeka. Međutim, ja sam sa proizvodnjom o 2,9 miliona litara u decembru 2018. shvatio da ću proizvoditi više od milion litara mlijeka bez feninga premije", rekao je Arifagić.

On je predložio ministru stepenasti model podsticaja za proizvodnju mlijeka.
"Ako ne možemo dati više od 25 feninga za dva miliona litara, onda za proizvodnje od tri miliona litara možda možemo dati 20 feninga, za četvrti milion 15 feninga, za peti deset i mislim da bi to zaista bilo izuzetno stimulativno i da bi mnoge moje kolege ovdje u Republici Srpskoj zaista počeli da podižu svoju proizvodnju", dodao je Arifagić.
Dragan Baltić trenutno ima 180 goveda, od toga 79 muznih krava, a dnevni prosjek proizvodnje je 2.000 litara mlijeka.
"Mi sad imamo premiju od 25 feninga za mlijeko i imamo podsticaj po govedu, štoje prvi put ove godine uvedeno, ali bez premije za mlijeko ne može funkcionisati mljekarstvo. Podsticaj po grlu je dobrodošao, ali on ne smije ukinuti nikako podsticaj za mlijeko iz razloga što bi to ukinulo proizvodnju mlijeka", poručio je Baltić.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da grad nastoji da izdvoji znatna sredstva za poljoprivredni razvoj i da farmeri osjete da imaju konkretnu pomoć od grada, da je u pitanju stavka od 1,3 miliona maraka i da će ona u budžetu za 2024. godinu iznositi bar 1,5 miliona KM.

"Usaglasili smo s mljekarima pravilnik da dva feninga premije ide za više od 150.000 litara, od 50 do 150.000 litara tri feninga i četiri feninga za do 50.000 litara", podsjetio je Javor.
On je dodao da postoji korektna saradnja,da su ljudi zadovoljni jer oni traže da se uvaže, da ih neko sasluša, da ih obiđe.
" Jednostavno moram da pohvalim i današnje domaćine I ostale mlijekare koji imaju odličnu komunikaciju sa gradom i uvažavaju sve naše napore i u narednom periodu ćemo nastojati da pomognemo koliko možemo", poručio je Javor.
Minić i Javor prethodno su posjetili fabriku keksa "Mira" u Prijedoru.

Ministar Minić izjavio je da je fabrika keksa "Mira" u Prijedoru ozbiljan gigant u Republici Srpskoj, imajući u vidu broj radnika, kapacitet i procenat izvoza. On je naveo da se među kapitalnim investicijama ovog ministarstva kroz podršku tehnološkoj opremi našlo 200.000 KM za ovu keksaru i da je to iznos dvostruko veći nego do sada.
On je istakao da "Mira" ima sve moguće sertifikate za izvoz i da ima evropski odnosno svjetski nivo proizvodnje.
"Jedan od zaključaka koji smatram da je veoma bitan u smislu ulaznih parametara i energenata koje koristi `Mira`, vidjeli smo da tu ima marganin, jaja, pšenično brašno, da vidimo da objedinamo putem i Privredne komore naše poljoprivredne proizvođače da zadovoljimo određeni kvalitet koji je potreban za ovu konditorsku proizvodnju", dodao je Minić.

Direktorica "Mire" Marina Stupar zahvalila se Ministarstvu na vrijednih 200.000 KM za investiciju u procesu proizvodnje.
"Imamo trenutno 380 radnika. Prošle godine promet je bio oko 37 miliona maraka. Proizvodnja je bila oko 7.400 tona. Ove godine planiramo da bude bar toliko, ako ne i više. Investicije su u `Miri` nešto što je kontinuirano i svakodnevno. Sigurno je više od 20 miliona maraka investicija u posljednjih desetak, dvanest godina bilo, jer smo dosta uradili na automatizaciji u procesu proizvodnja. Izvoz nam je oko 80 odsto", navela je Stupareva.

prijedorgrad.org

Neumitno se bliži dan kada će Vam postaviti pitanje: “Tata, gdje si ti bio kada su ubijali djecu po Prijedoru?”

Fikret Bačić