Izdvajamo

 

Vojska RS prvi put u selo Zecovi kod Prijedora došla je 23. jula 1992. godine i odvela sve punoljetne muškarce. Ubijeno je 150 civila bošnjačke nacionalnosti, a počinjena su mučenja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela nad civilima ovog prijedorskog sela.

Suđenje za ove zločine je počelo 2015. godine, a danas je dobilo svoj epilog. U Sudu Bosne i Hercegovine je izrečena prvostepena presuda jedanaestorici optuženih bivših pripadnika tzv. vojske RS. Najviše svjedoka Tužilaštva govorilo je o ubistvu 32 žena i djece u zaseoku Gradina, nakon čega su tijela uklonjena u masovnu grobnicu i još uvijek nisu nađena.

Pet optuženih osuđeno je na 59 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, a niko od njih nije prisustvovao izricanju presude.

Prvooptuženi Dušan Milunić zvani Bizon osuđen je na 12 godina zatvora. Nije se pojavio na izricanju presude, a njegova odbrana kazala je da je on nedavno pozvan u svojstvu osumnjičenog i u drugom predmetu, da mu je ugašen telefon te da ne znaju gdje se nalazi Ilija Zorić dobio je najvišu kaznu zatvora, a osuđen je na 20 godina. Zoran Stojnić osuđen je na osam godina, Zoran Milunić na 14 godina, a Ljubiša Četić na pet godina.

Preživjeli i porodice žrtava su razočarane i nezadovoljne.

Edin Ramulić rođen je u Prijedoru, u ratu je bio zarobljen u zloglasnom logoru Trnopolje, a nakon razmjene je završio u jedinicama Armije BiH u srednjoj Bosni gdje je teško ranjen. U prijedorskom logoru Keraterm su mu ubijeni otac i brat te još nekoliko članova šire porodice. Jedan je od organizatora Dana bijelih traka u Prijedoru.

Ramulić je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao da nije zadovoljan trenutnim stanjem u bosanskohercegovačkom pravosuđu.

“Neke stvari ovdje ni prije 15 godina nisu bile dovedene u red, sada je ovdje potpuna atrofija. Sve pokazuje da je potrebna jedna ozbiljna reforma ove najvažnije pravosudne institucije, barem kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina. Bilo je veoma poražavajuće slušati slabašan glas predsjedavajućeg Sudskog vijeća koji nije imao ni kolege tu da ga zamijene. Sud nije bio u stanju da obezbijedi prisustvo nijednog od optuženih. To je veoma loša slika koja govori o nemoći Suda“, rekao je Ramulić.

Ističe da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za osam godina nije iznijelo nijedan dokaz za udruženi zločinački poduhvat, što je konstatovao Sud.

Kaže da je ‘potpuna pravna besmislica’ to što se iznova za zločine u svakom selu mora dokazivati da postoji udruženi zločinački poduhvat iako je to dokazano i pred međunarodnim sudovima.

“Visina kazni je posebna priča jer je uvijek umanjena za jednu trećinu. I ovaj koji je dobio 20 godina, ako i dođu do njega, kazna će mu biti umanjena za jednu trećinu najvjerovatnije. Došli smo s nekom nadom u pravdu, ne znam sada koliko to ima smisla. Razočarani smo”, kaže Ramulić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

    "Ne očekuje puno ni od žalbe koju će Tužilaštvo uložiti u roku od 15 dana, kako je propisano zakonom.

“Dopustili smo da otjeramo strane sudije i tužioce. Ovo pokazuje da mi nemamo dovoljan broj kvalitetnih i sposobnih tužilaca koji mogu odgovoriti na sve ovo. U ovih 15 dana skoro je nemoguće da jedan čovjek (op.a. tužilac) pripremi neku ozbiljnu žalbu jer on radi i na drugim predmetima”, kaže Ramulić.

Ne vidi, kako kaže, način na koji će se stanje u pravosuđu poboljšati, smatra da ćemo imati samo još veću atrofiju.

RADIOSARAJEVO.BA

"U ovoj novoj godini želim da moji pravi prijatelji ostanu kakvi jesu, te da ih steknem još puno više, to je nešto što teško nađeš a lako možeš da izgubiš. Prijatelji u kojima možemo potražiti najveću podršku. Znamo da će ostati uz nas nevažno kamo nas vodio naš lični put. Naravno i njima želim sve najbolje kao i sebi u ovoj novoj godini." Šerif Jaskić - Hifo