Izdvajamo

 

01.09.2023.god.Članice Odjela za brak i porodicu u saradnji s MIZ Kozarac uz pomoc Emila ef. Velica su organizovale putovanje u Tursku. Posjetile su Istambul,te imale priliku vidjeti mnogobrojne historiske spomenike kao što su Džamije Sulejmanija, Ahmedova, Ejubova, Erdoganova-Čamliđa, Fatihova, Ulu džamija Bursa i Selimije u Edirnama, Ortakoj, Vidikovci Pier lotti i Čamliđa,Bosfor te Azijsku stranu.

Cilj nase posjete je bila posjeta Bašakšehir muftijstvu i opštini. Kroz prezentacije i druženje predstavili smo rad naših ustanova i razmjenili smo korisna iskustva. Ispred Muftijstva dočekali su nas Ajše Güler (glavni koordinatoru u muftijstvo za rad sa ženama i omladinom) te M.Emin ef.Göktepe glavni koordinatoru u muftijstvu za rad sa omladinom).

Harun Čolak savjetnik za rad sa javnošću ).Srdačno, na najljepši način su nas dočekali i ugostili.Prestavili su rad clanica Odjela i Omladine.
Vidjeli smo mnogobrojne radove iz njihovi radionica. Naš ef Emil je na najbolji način predstavio život u Kozarcu,te u nasem Medzlisu a glav.kor.Refija Arifagic kazala o povratku u Kozarac te aktivnostima članica Odjela za brak i porodicu.
Najsrdačnije se zahvalhujemo našem Kozaračkom imamu ef.Emilu Veliću na cijelokupnom angazmanu i vlastitom trudu za organiovanje naseg putovanja u Tursku. Molimo uzvisenog Allaha da njega i njegovu porodicu obilatno nagradi.

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović