Izdvajamo

 

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kozarac u vezi saopćenja Kabineta gradonačelnika Grada Prijedora od 15. januara 2024. godine objavio je demanti na iznesene optužbe u kojima se iznose netačne tvrdnje u vezi s hutbom glavnog imama hafiza Amir-ef. Mahića, koju je održao 12. januara 2024. godine.

Ovim povodom objavili su saopćenje za javnost u kojem se navodi:

1. Glavni imam u svojoj hutbi nije uopće spomenuo “Srpsku pravoslavnu crkvu” niti “njene vjernike”, dok se riječi “dušmani” i “laju” vade iz konteksta i zlonamjerno interpretiraju. Imam je govorio o onima koji su u proteklim danima svojim riječima i djelima vrijeđali i plašili bošnjačke povratnike u prijedorskim naseljima, ali i u široj regiji entiteta.

2. Glavni imam u hutbi nije vrijeđao vjernike niti jedne vjerske zajednice već je ukazivao na krivična djela pojedinaca koji su svojim riječima i djelima vrijeđali i strašili vjernike muslimane.

3. Pozivamo gradonačelnika i gradske službe da sve građane Grada Prijedora ravnopravno tretiraju, te da poduzmu korake u osudi onih koji su u proteklim danima s ciljem ispoljavanja mržnje i pokušaja zastrašivanja napali imama i njegovu porodicu, pucali ispred džamija i bošnjačkih kuća, dovikivali bestidne uvrede, provocirali, te drugim vandalskim djelima ugrožavali Bošnjake povratnike Prijedora.

4. Pozivamo gradonačelnika Prijedora i gradske službe da ravnopravno tretiranje svih građana Grada Prijedora potvrde i svojim javnim osudama govora mržnje i napada na Bošnjake povratnike, jer je to najbolji put za izgradnju povjerenja svih građana u institucije ovog grada, a sve u cilju izgradnje dobrih međuljudskih odnosa u našem gradu.

(MINA)

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011